A tonhal a világ egyik legkedveltebb tengeri halfajtája, amelyet nemcsak íze, hanem magas fehérje- és omega-3 zsírsavtartalma miatt is méltán sorolnak az egészséges étrendek élvonalába. A tonhalhús mélyvörös vagy rózsaszín színű, állaga tömör, rostos, és különleges, enyhén diós ízvilág jellemzi.
A tonhalat nyersen, sütve, grillezve vagy pácolva is fogyasztják – sashimi, steak vagy saláta formájában egyaránt népszerű. Kiváló választás egészségtudatos étrendhez, sportolóknak, diétázóknak, vagy egyszerűen azoknak, akik szeretnének tápanyagban gazdag tengeri alapanyaggal dolgozni.
A tonhal az egyik legsokoldalúbb tengeri alapanyag. A friss tonhalszeletek ideálisak steaknek, nyers formában sashimiként vagy tatárként, míg a konzervváltozat hidegtálakhoz és tésztákhoz ajánlott. A hús ízét fokozza a citrom, gyömbér, fokhagyma, szójaszósz, szezámmag, zöldfűszerek.
Népszerű tonhalas ételek:
100 g friss tonhal átlagosan 130–150 kcal-t tartalmaz, miközben fehérjetartalma meghaladja a 23–25 g-ot. Zsírtartalma alacsony (2–5 g), azonban jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást, támogatják a szív egészségét, javítják a koleszterinszintet. Emellett a tonhal kiváló D-vitamin, szelén, B12- és niacin-forrás, amely hozzájárul az immunvédelemhez és sejtműködéshez.
A tonhal tehát nem csupán finom, hanem táplálkozás-élettani szempontból is kiemelkedő, különösen a modern, tudatos étrendek szempontjából.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.