A vermicelli egy vékony, hosszan szálazott tésztaféle, amely világszerte számos konyhában megtalálható – az olasz és az ázsiai gasztronómiában egyaránt. Nevét az olasz „kis férgek” szóból kapta, utalva a tészta vékony, hosszúkás formájára. A vermicelli szárított formában kapható, és rendkívül sokoldalúan használható, legyen szó édes vagy sós ételekről.
Alapvetően két fő változata létezik: búzalisztes vermicelli, mely főleg a mediterrán konyhákban népszerű, és a rizsből készült vermicelli, amely az ázsiai ételek egyik fő alapanyaga. Mindkét típus gyorsan megfő, és kiválóan felveszi a szószok, levesek ízét.
A vermicelli gyors elkészítése miatt ideális választás rohanós hétköznapokra. A szálak jellemzően 1-2 mm vastagságúak, ezért főzési idejük is rövidebb a hagyományos spagettihez képest.
Mint minden tésztaféle, a vermicelli is szénhidrátban gazdag, gyors energiát biztosít. Búzalisztes változata fehérjét, vasat és B-vitaminokat is tartalmaz, míg rizsverziója gluténmentes, így érzékenyek is fogyaszthatják.
Fontos azonban a mértékletesség, különösen alacsony rosttartalma miatt. Érdemes zöldségekkel, fehérjeforrásokkal kombinálni, hogy kiegyensúlyozott ételt kapjunk.
Ne főzd túl – a vermicelli gyorsan szétfő. Általában 2-4 perc főzési idő elegendő.
Leöblítés hideg vízzel – megakadályozza az összetapadást.
Kevés olaj hozzáadása – segít megőrizni a szálak különállóságát, főleg pirítás előtt.
A vermicelli ideális választás azok számára, akik gyorsan elkészíthető, mégis változatos tésztaételeket szeretnének. Legyen szó olaszos, indiai vagy kínai receptúráról, ez az alapanyag mindenhol megállja a helyét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.