Ketoprak tofuval és rizstésztával tálalva, színes zöldségekkel és mogyorószósszal leöntve

Ketoprak tofuval és rizstésztával

A ketoprak az indonéz utcai ételek egyik gyöngyszeme, különösen Dzsakartában és környékén népszerű. Ez a hidegen tálalt, földimogyoró-szószos tésztás fogás a vegetáriánus konyha remeke, amely egyszerű alapanyagokból készül, mégis különleges ízélményt nyújt. Ahogy a pirított tofu aranybarnára sül, és a frissen aprított zöldségek roppannak a kés alatt, már sejteni lehet, hogy valami ínycsiklandó készül. A mogyorószósz lágyan öleli körbe a tésztát, miközben a fokhagyma és a chili pikáns hátteret biztosít az ételnek. A siker kulcsa a friss, roppanós zöldségek, a jól pirított tofu és a mogyorószósz tökéletes egyensúlya. Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni, tálalhatod főtt tojással vagy ropogós sült hagymával megszórva. Remek választás könnyű, de laktató vacsorához vagy egy különleges hétvégi ebédhez.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 40 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizstészta
300 g Tofu
1 db Uborka
150 g Káposzta
2 db Fokhagyma
100 g Földimogyoró
3 ek. Édes szójaszósz
1 ek. Lime lé
1 tk. Cukor
0.5 tk.
0.5 tk. Chilipehely
3 ek. Napraforgóolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizstésztát főzd meg a csomagoláson található utasítás szerint, majd szűrd le, és hideg vízzel öblítsd le, hogy ne ragadjon össze.

    Ha előbb elkészült a tészta, locsold meg egy kevés olajjal, így nem ragad össze, amíg várakozik.

    2

    A tofut kockázd fel, és egy serpenyőben, kevés olajon pirítsd aranybarnára minden oldalát. Tedd félre.

    A tofu akkor lesz igazán finom, ha előtte papírtörlővel leitatod a nedvességet – így jobban megsül.

    3

    A káposztát vágd vékony csíkokra, az uborkát karikázd fel. A fokhagymát aprítsd nagyon finomra vagy zúzd össze.

    Az uborka roppanóssága fontos az ételben – ne szeleteld túl vékonyra!

    4

    A földimogyorót száraz serpenyőben pirítsd illatosra, majd daráld vagy törd durvára. Keverd össze fokhagymával, szójaszósszal, lime lével, cukorral, sóval és chilipehellyel, majd adj hozzá 2-3 evőkanál vizet, hogy sűrű szószt kapj.

    A mogyorószósz állagát vízzel szabályozhatod – ha túl sűrű, adj hozzá kis mennyiségeket fokozatosan.

    5

    Tálaláshoz helyezz egy adag tésztát a tányérra, szórd rá a zöldségeket, helyezd rá a sült tofut, és locsold meg bőségesen a mogyorós szósszal.

    Frissen tálalva a legfinomabb – a szószt közvetlenül a tálalás előtt öntsd rá, hogy megőrizze frissességét.