Vegán tavaszi tekercsek tálalva szójaszószos mártogatóssal

Vegán tavaszi tekercsek

A tavaszi tekercsek az ázsiai konyha egyik legismertebb fogása, amelyet most egy friss, vegán változatban készítünk el. Ezek a tekercsek könnyedek, ropogósak és tele vannak ízekkel, amelyeket a friss zöldségek és a fűszernövények adnak. A rizslapokba csomagolt színes zöldségek nemcsak ízletesek, hanem vizuálisan is lenyűgözőek, így tökéletesek baráti összejövetelekre vagy egy könnyű ebédhez. A mártogatós pedig harmonikusan egészíti ki az étel egyszerűségét és frissességét.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 20 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
12 db Rizslap
2 db Sárgarépa
1 db Uborka
1 db Piros kaliforniai paprika
100 g Vöröskáposzta
10 g Friss koriander
10 g Friss menta
100 g Rizstészta (vékony)
30 ml Szójaszósz
20 ml Lime-lé
10 ml Szezámolaj
20 ml Chiliszósz (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a vékony rizstésztát a csomagoláson található utasítás szerint, majd öblítsd le hideg vízzel, és tedd félre.

    Ne főzd túl a rizstésztát, mert akkor ragacsos lesz és nehéz lesz vele dolgozni. Azonnal öblítsd le hideg vízzel, hogy megállítsd a főzési folyamatot.

    2

    Vágd vékony csíkokra a sárgarépát, az uborkát, a piros kaliforniai paprikát és a vöröskáposztát. Az egyenletes szeletek segítenek a tekercsek könnyebb elkészítésében.

    A zöldségeket julienne-re vágd, így könnyebb lesz feltekerni és szebben is mutat.

    3

    Készítsd elő a friss koriandert és a mentát. Ha szükséges, vágd kisebb darabokra a leveleket.

    A koriander és a menta frissessége sokat dob a tekercseken. Ha nincs friss, szárítottat is használhatsz, de a friss az igazi.

    4

    Egy nagy tálba vagy tányérba tölts meleg vizet, és áztass bele egy rizslapot, amíg puhává válik (kb. 10-15 másodperc).

    A víz ne legyen túl forró, mert a rizslap elszakadhat. Figyelj, hogy ne áztasd túl a rizslapot, mert akkor ragacsos lesz és nehéz lesz vele dolgozni.

    5

    Helyezd a puhított rizslapot egy tiszta konyharuhára vagy vágódeszkára. A közepére halmozd a rizstésztát, a zöldségeket, a koriandert és a mentát.

    Ne tegyél túl sok tölteléket a rizslapra, mert akkor elszakadhat. A tölteléket egyenletesen oszlasd el a rizslapon.

    6

    Hajtsd be a rizslap két szélét, majd tekerd fel szorosan, mint egy burritót. Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes hozzávalót felhasználod.

    A feltekerésnél figyelj, hogy szorosan tekerd, különben szétesik a tekercs. Ha a rizslap szakad, nedvesítsd be egy kis vízzel.

    7

    Készítsd el a mártogatóst: keverd össze a szójaszószt, a lime-levet, a szezámolajat, és ha szereted a csípőset, a chiliszószt is. Tálald a tekercsekkel együtt.

    A mártogatóst ízlés szerint variálhatod. Adhatsz hozzá például reszelt gyömbért vagy aprított mogyorót.