Fotórealisztikus vesebab keråmia tålban és fakanålon rusztikus asztalon

Vesebab – A vörös hĂŒvelyes, ami energiĂĄval tölt fel Ă©s vĂ©di a szervezeted

Fotórealisztikus vesebab keråmia tålban és fakanålon rusztikus asztalon

A vesebab (Phaseolus vulgaris var. kidney bean), mĂĄs nĂ©ven vörös vesebab, a hĂŒvelyesek egyik legismertebb fajtĂĄja, melyet jellegzetes vesĂ©hez hasonlĂł formĂĄja Ă©s mĂ©lyvörös szĂ­ne kĂŒlönböztet meg. Magas fehĂ©rje-, rost- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-tartalma miatt kivĂĄlĂłan alkalmas a hĂșsmentes, energiadĂșs Ă©trendbe.

A vesebab gazdag folsavban, vasban, kĂĄliumban, magnĂ©ziumban, cinkben Ă©s szĂĄmos B-vitaminban. JelentƑs oldhatĂł rosttartalmĂĄnak köszönhetƑen hozzĂĄjĂĄrul az emĂ©sztĂ©s egĂ©szsĂ©gĂ©hez Ă©s a vĂ©rcukorszint szabĂĄlyozĂĄsĂĄhoz. GlutĂ©nmentes, Ă­gy lisztĂ©rzĂ©kenyek szĂĄmĂĄra is biztonsĂĄgosan fogyaszthatĂł.

A vesebab egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsai

  • FehĂ©rje: TĂĄmogatja az izomĂ©pĂ­tĂ©st, energizĂĄl Ă©s hosszan telĂ­t.
  • Rost: JavĂ­tja az emĂ©sztĂ©st, csökkenti a koleszterinszintet.
  • Vas Ă©s folsav: TĂĄmogatjĂĄk a vĂ©rkĂ©pzĂ©st Ă©s az oxigĂ©nszĂĄllĂ­tĂĄst.
  • AntioxidĂĄnsok: SegĂ­tenek a sejtek vĂ©delmĂ©ben a kĂĄros szabadgyökökkel szemben.
  • Alacsony glikĂ©miĂĄs index: KedvezƑ hatĂĄsĂș a vĂ©rcukor egyensĂșlyĂĄra.

A vesebab rendszeres fogyasztĂĄsa segĂ­thet a szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek megelƑzĂ©sĂ©ben, valamint tĂĄmogathatja a testsĂșlykontrollt Ă©s a vitamin- Ă©s ĂĄsvĂĄnyianyag-ellĂĄtottsĂĄgot.

FelhasznĂĄlĂĄsa a konyhĂĄban

A vesebab sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł. KĂ©szĂ­thetƑ belƑle chili con carne, salĂĄta, leves, rakott Ă©tel, pĂŒrĂ© vagy zöldsĂ©gfasĂ­rt. Íze diĂłs, ĂĄllaga sƱrƱ Ă©s krĂ©mes, amely fƑzĂ©s közben is jĂłl tartja magĂĄt. SzĂĄraz formĂĄban fƑzĂ©s elƑtt 8–12 ĂłrĂĄs ĂĄztatĂĄs szĂŒksĂ©ges, majd 50–90 perc alatt fƑ meg puhĂĄra. Konzerv formĂĄban azonnal hasznĂĄlhatĂł.

Tårolås és praktikåk

  • SzĂĄrazon hƱvös, sötĂ©t helyen, lĂ©gmentes edĂ©nyben tĂĄrolhatĂł.
  • FƑzve 3–5 napig eltarthatĂł hƱtƑben, fagyasztva akĂĄr 3 hĂłnapig.
  • KivĂĄlĂł hĂșshelyettesĂ­tƑ Ă©s energiadĂșs köret vagy fƑfogĂĄs alapanyag.

A vesebab nemcsak tĂĄpanyagdĂșs, de Ă­zletes Ă©s sokfĂ©lekĂ©ppen elkĂ©szĂ­thetƑ hĂŒvelyes, amely fontos szerepet tölthet be az egĂ©szsĂ©ges Ă©trendben – fƑleg növĂ©nyi alapĂș tĂĄplĂĄlkozĂĄsban.

TĂĄpĂ©rtĂ©k 100 g fƑtt vesebabban:
KalĂłria: 127 kcal
Fehérje: 8.7 g
ZsĂ­r: 0.5 g
Szénhidråt: 22.8 g
Cukor: 0.3 g
Rost: 6.4 g
NĂĄtrium: 2 mg
KĂĄlium: 403 mg
Kalcium: 28 mg
Magnézium: 45 mg
Foszfor: 142 mg
Vas: 2.1 mg
Cink: 1.0 mg
B1-vitamin: 0.21 mg
B2-vitamin: 0.06 mg
B3-vitamin: 0.5 mg
B6-vitamin: 0.1 mg
Folsav: 130 ”g
A-vitamin: 0 IU
C-vitamin: 1.2 mg
D-vitamin: 0 IU
K-vitamin: 3.3 ”g