Dal Makhani vajjal készült fekete lencse friss korianderrel díszítve

Dal Makhani vajjal készült fekete lencse

A Dal Makhani egy tradicionális indiai étel, amely különösen a punjabi konyhában népszerű. Az étel alapja a fekete lencse, amelyet gazdag fűszerekkel és vajjal főznek, hogy egy krémes és ínycsiklandó főételt alkossanak. Az eredeti recept évtizedek óta változatlan, de manapság már sok helyen elérhető a vegetáriánus változata is, amely a friss korianderrel és tejszínnel gazdagodik. A Dal Makhani tökéletes választás azok számára, akik egy finom, fűszeres ételt keresnek.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Fekete lencse
50 g Vörös vesebab
2 db Friss paradicsom
3 gerezd Fokhagyma
2 cm Gyömbér
2 ek. Vaj
3 ek. Tejszín
1 tk. Garam masala
1 tk. Kömény
1 db Szárított chili
1 tk.
2 ek. Friss koriander
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete lencsét és a vörös vesebabot alaposan öblítsd le, majd áztasd be vízbe 6-8 órára vagy egy éjszakára.

    Ha nincs időd hosszabb ideig áztatni, használhatsz gyorsfőzőt, hogy lerövidítsd a főzési időt.

    2

    A fűszereket (kömény, garam masala, szárított chili) egy serpenyőben egy evőkanál olívaolajon pirítsd meg, hogy kioldódjanak az aromák.

    A fűszerek pirítása segít a mélyebb ízek kialakításában, de ügyelj arra, hogy ne pirítsd őket túl, mert keserűvé válhatnak.

    3

    A fokhagymát és a gyömbért aprítsd fel, majd tedd egy nagyobb serpenyőbe a vajjal. Pirítsd őket pár percig, amíg illatosak nem lesznek.

    A fokhagyma és gyömbér keveréke extra aromát ad a lencsének, így ne hagyd ki őket!

    4

    Add hozzá a feldarabolt paradicsomot, és főzd, amíg a paradicsom megpuhul és elkezd szétfolyni.

    A paradicsom jól beharmonizál a fűszerekkel, de ha savanykásabb ízt szeretnél, egy kis citromlével is megbolondíthatod.

    5

    Ezután add hozzá a főtt fekete lencsét és a vörös vesebabot, valamint a pirított fűszerkeveréket. Alaposan keverd össze, majd önts hozzá egy kevés vizet, hogy ne legyen túl száraz.

    A lencsét ne főzd túl, mert akkor túl puha lesz, és elveszíti textúráját.

    6

    Főzd közepes lángon 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet, hogy a kívánt állagot elérd.

    Ha túl sűrű lenne a leves, önts hozzá még egy kis vizet, de ne legyen túl híg, mert akkor elveszíti a gazdag textúrát.

    7

    A végén öntsd hozzá a tejszínt, és alacsony lángon főzd még 5 percig. A tejszín ad egy krémes, gazdag állagot a daldinak.

    A tejszínt ne tedd hozzá túl korán, hogy ne váljon túlságosan zsírosá, és az étel ne veszítse el a friss ízeket.

    8

    Tálalás előtt szórd meg friss korianderrel, hogy még frissebb és aromásabb legyen.

    A koriander frissességet ad a gazdag ízű ételnek, és vizuálisan is szépít.