Rajma chawal, indiai vörösbab curry tálalva basmati rizzsel egy tálban

Rajma chawal

A Rajma chawal India északi régióiban, különösen Pandzsáb államban vált alapétellé, és mára a komfortételek egyik ikonikus képviselője lett. A laktató vörös babos curry gazdag fűszerezésének és a puha, illatos basmati rizsnek a kombinációja nemcsak tápláló, hanem rendkívül ízgazdag is. Története az amerikai vörös bab ázsiai térnyerésével kezdődött a gyarmati idők alatt, de az indiai háziasszonyok fűszeres keverékeikkel és lassú főzéses módszerükkel teljesen új életet leheltek bele. Technikai tipp: ha időhiányban szenvedsz, használhatsz konzerv vörös babot is, de a hagyományos változat hosszabb főzése és az ízek összeérése verhetetlen. Rajma chawal-t gyakran szolgálják fel családi összejöveteleken, templomi ünnepeken vagy egyszerű hétköznapi ebédként. A maradék másnapra még finomabb, mert a fűszerek tovább érnek a szószban.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 15 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Vörös vesebab (száraz)
200 g Basmati rizs
2 db Vöröshagyma
2 db Paradicsom
3 gerezd Fokhagyma
1 ek. Friss gyömbér
2 ek. Olaj
1 tk. Őrölt koriander
1 tk. Őrölt kömény
0.5 tk. Őrölt kurkuma
0.5 tk. Őrölt chili
1 tk. Garam masala
1 tk.
750 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a vörös vesebabot legalább 8 órára vagy egy éjszakára hideg vízben, hogy megpuhuljon.

    Az áztatás nemcsak gyorsítja a főzést, de csökkenti a bab puffasztó hatását is.

    2

    Szűrd le a babot, majd tedd egy lábasba 500 ml vízzel és főzd puhára (kb. 40-45 perc), amíg a bab teljesen megfő, de nem esik szét.

    Használhatsz kuktát is, amivel a főzési idő jelentősen csökkenthető.

    3

    Közben a rizst öblítsd át többször, majd főzd meg külön edényben bő, sós vízben kb. 10-12 perc alatt. Szűrd le és tartsd melegen.

    Ne főzd túl a rizst – akkor jó, ha pergős és nem tapad össze.

    4

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd párold üvegesre az apróra vágott hagymát. Add hozzá a reszelt fokhagymát és gyömbért, majd pirítsd további 2 percig.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, különben keserű ízt adhat a szósznak.

    5

    Add hozzá az apróra vágott paradicsomot, majd szórd rá az összes fűszert (koriander, kömény, kurkuma, chili, garam masala, só). Főzd, míg a paradicsom szétfő és sűrű szósz nem lesz.

    Ha a szósz túl sűrű, adj hozzá kevés vizet, hogy könnyen tudjon főni tovább.

    6

    Add a főtt babot a fűszeres paradicsomszószhoz, és keverd össze. Főzd együtt 10-15 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A főzés vége felé fakanállal kissé törd meg a babot, hogy még krémesebb állagot kapj.

    7

    Tálald melegen a főtt rizzsel együtt, ízlés szerint friss korianderrel megszórva.

    A maradék másnap még ízletesebb, mert az ízek még jobban összeérnek.