Æbleskiver citromkrémmel, friss és pufók gömböcskék, díszítve citromos szósszal

Æbleskiver citromkrémmel

Az Æbleskiver egy hagyományos dán édesség, amelyet a karácsonyi időszakban szoktak készíteni, de bármikor élvezhető. A finom, puha gömböcskék a dán konyha egyik különlegessége, és a citromkrémmel való tálalás különleges ízélményt ad neki. A citrom frissessége és a sütemény könnyedsége tökéletes egyensúlyt alkot, így egy finom reggelire vagy desszertre való. A tésztája légies, míg a krémben a citrom gazdag ízvilága keveredik a krémes textúrával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
50 g Cukor
1 tk. Sütőpor
0.5 tk.
2 db Tojás
150 ml Tej
50 g Vaj
1 tk. Vaníliás cukor
1 db Citrom
100 g Cukor a citromkrémhez
2 db Tojássárgája a citromkrémhez
150 ml Tej a citromkrémhez
30 g Vaj a citromkrémhez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tojásokat válaszd szét, majd a tojásfehérjét tedd félre. A tojássárgáját keverd el a cukorral, vaníliás cukorral, majd add hozzá a tejet, és keverd össze.

    Ha a tojásfehérjét és a tojássárgáját külön kevered, a tészta könnyedebb és levegősebb lesz.

    2

    A lisztet, sütőport és sót keverd össze egy nagy tálban. A tojásos keveréket fokozatosan add hozzá a lisztes keverékhez, majd alaposan keverd össze.

    Ne keverd túl erősen, hogy a tészta ne veszítse el a levegősségét!

    3

    Olvaszd meg a vajat, és add hozzá a tésztához. Ezután habosítsd fel a tojásfehérjét, majd óvatosan keverd bele a tésztába, hogy légies maradjon.

    A habos tojásfehérje segít, hogy az Æbleskiver könnyű és pufók legyen!

    4

    A klasszikus Æbleskiver sütőformát használd, amely kis gömböcskéket formál. Melegítsd fel, majd egy kis vajjal kend ki a mélyedéseket.

    A sütőformát sose tedd túl forróra, mert akkor a tészta gyorsan megég, anélkül, hogy átsülne.

    5

    Töltsd meg a formákat a tésztával, és süsd 2-3 percig. Ezután fordítsd meg a kis gömböket, hogy mindkét oldaluk szép aranybarna legyen.

    Ha nem tudod teljesen megfordítani, akkor egy kis fakanál segítségével könnyedén átpattinthatod őket.

    6

    Amíg a gömbök sülnek, készítsd el a citromkrémet. A tojássárgáját keverd el a cukorral és a tejjel, majd tedd egy lábasba.

    A citromkrém akkor lesz igazán finom, ha folyamatosan kevergeted, hogy ne csomósodjon.

    7

    Melegítsd a keveréket lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik. Ekkor add hozzá a citrom levét és a vajat, majd keverd el alaposan.

    Ha túl sűrű a citromkrém, adj hozzá egy kis tejet, hogy hígabb legyen.

    8

    Tálald az Æbleskiver gömböket friss citromkrémmel a tetején, és tálald melegen.

    A citromkrém a legfinomabb, ha frissen készíted el, így az ízek intenzívebbek lesznek.