Áfonyás panna cotta torta gyümölcsös díszítéssel

Áfonyás panna cotta torta

A panna cotta egy klasszikus olasz desszert, amelyet a 20. század elején Észak-Olaszországban alkottak meg. Krémes, lágy állaga és a finom vaníliás ízvilága teszi népszerűvé világszerte. Az áfonyás panna cotta torta egy modern változat, amely ropogós kekszalappal és friss áfonyás öntettel egészül ki. Ez a desszert tökéletes választás nyári napokra vagy ünnepi alkalmakra, hiszen egyszerre könnyed és elegáns.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 ml Tejszín
250 ml Tej
100 g Kristálycukor
1 db Vaníliarúd
6 db Zselatinlap
200 g Áfonya
50 g Porcukor
1 ek. Citromlé
50 ml Víz
200 g Kekszmorzsa
80 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el az alapot: keverd össze a kekszmorzsát az olvasztott vajjal, majd nyomkodd bele egy kapcsos tortaformába és tedd hűtőbe 30 percre.

    A kekszmorzsához használhatsz bármilyen édes kekszet. A vaj legyen teljesen olvasztott, de ne forró.

    2

    Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe 5 percre, hogy megpuhuljanak.

    Fontos, hogy a víz valóban hideg legyen, különben a zselatin túl hamar feloldódik.

    3

    Egy lábosban melegítsd fel a tejszínt, a tejet és a kristálycukrot. Vágd félbe a vaníliarudat, kapard ki a magokat, és add hozzá mindkettőt a keverékhez.

    A vaníliarudat a magok kikaparása után is bele teheted a tejszínes keverékbe, még intenzívebb vanília ízért. Főzés után vedd ki.

    4

    Amikor a tejszínes keverék forró, de nem forr, vedd le a tűzről, és keverd el benne az alaposan kinyomkodott zselatinlapokat.

    Fontos, hogy a zselatint alaposan nyomkodd ki, különben túl sok víz kerül a panna cottába.

    5

    Hagyd kicsit hűlni, majd öntsd rá a kekszes alapra. Tedd vissza a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megszilárduljon.

    Ha a tejszínes keverék túl forró, megolvaszthatja a kekszes alapot. Hagyd kicsit hűlni, de ne dermedjen meg teljesen.

    6

    Közben készítsd el az áfonyaszószt: egy lábosban forrald fel az áfonyát a porcukorral, a citromlével és a vízzel, majd főzd 5-7 percig, amíg besűrűsödik.

    Ha nincs friss áfonyád, használhatsz fagyasztottat is. A porcukor helyett használhatsz kristálycukrot is, de az lassabban oldódik.

    7

    Hagyd kihűlni az áfonyaszószt, majd öntsd a megdermedt panna cotta tetejére, és egyenletesen oszlasd el.

    Fontos, hogy az áfonyaszósz teljesen kihűljön, mielőtt a panna cottára öntöd, különben megolvaszthatja.

    8

    Hűtsd további 1 órán át, hogy az áfonyás réteg is megszilárduljon.

    Ez a lépés segít abban, hogy az áfonyaréteg ne folyjon szét tálaláskor.

    9

    Óvatosan vedd ki a tortát a formából, és friss áfonyával díszítve tálald.

    Ha nehezen jön ki a torta a formából, óvatosan lazítsd meg a széleit egy késsel, vagy mártsd a forma alját rövid időre forró vízbe.