Készítsd el az alapot: keverd össze a kekszmorzsát az olvasztott vajjal, majd nyomkodd bele egy kapcsos tortaformába és tedd hűtőbe 30 percre.
A kekszmorzsához használhatsz bármilyen édes kekszet. A vaj legyen teljesen olvasztott, de ne forró.
Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe 5 percre, hogy megpuhuljanak.
Fontos, hogy a víz valóban hideg legyen, különben a zselatin túl hamar feloldódik.
Egy lábosban melegítsd fel a tejszínt, a tejet és a kristálycukrot. Vágd félbe a vaníliarudat, kapard ki a magokat, és add hozzá mindkettőt a keverékhez.
A vaníliarudat a magok kikaparása után is bele teheted a tejszínes keverékbe, még intenzívebb vanília ízért. Főzés után vedd ki.
Amikor a tejszínes keverék forró, de nem forr, vedd le a tűzről, és keverd el benne az alaposan kinyomkodott zselatinlapokat.
Fontos, hogy a zselatint alaposan nyomkodd ki, különben túl sok víz kerül a panna cottába.
Hagyd kicsit hűlni, majd öntsd rá a kekszes alapra. Tedd vissza a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megszilárduljon.
Ha a tejszínes keverék túl forró, megolvaszthatja a kekszes alapot. Hagyd kicsit hűlni, de ne dermedjen meg teljesen.
Közben készítsd el az áfonyaszószt: egy lábosban forrald fel az áfonyát a porcukorral, a citromlével és a vízzel, majd főzd 5-7 percig, amíg besűrűsödik.
Ha nincs friss áfonyád, használhatsz fagyasztottat is. A porcukor helyett használhatsz kristálycukrot is, de az lassabban oldódik.
Hagyd kihűlni az áfonyaszószt, majd öntsd a megdermedt panna cotta tetejére, és egyenletesen oszlasd el.
Fontos, hogy az áfonyaszósz teljesen kihűljön, mielőtt a panna cottára öntöd, különben megolvaszthatja.
Hűtsd további 1 órán át, hogy az áfonyás réteg is megszilárduljon.
Ez a lépés segít abban, hogy az áfonyaréteg ne folyjon szét tálaláskor.
Óvatosan vedd ki a tortát a formából, és friss áfonyával díszítve tálald.
Ha nehezen jön ki a torta a formából, óvatosan lazítsd meg a széleit egy késsel, vagy mártsd a forma alját rövid időre forró vízbe.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.