Ajvar cukorral tálalva, friss kenyérrel

Ajvar cukorral

Az ajvar egy hagyományos balkáni étel, amely a paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült szósz. A különböző változatai közé tartozik a cukorral készült változat, amely édes-savanyú ízével kiemelkedhet a fűszeres és gazdag ízvilágból. Az ajvar az étkezések egyik nélkülözhetetlen kiegészítője, és gyakran tálalják kenyérrel, húsokkal vagy zöldségekkel.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Piros paprika
2 db Padlizsán
4 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk. Cukor
2 ek. Ecet
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paprikákat és padlizsánokat mosd meg, majd vágd fel nagyobb darabokra. A fokhagymát hámozd meg és vágd apróra.

    A padlizsánok héját nem szükséges eltávolítani, mivel a sütés során megpuhul.

    2

    Helyezd a paprikákat, padlizsánokat és fokhagymát egy sütőlemezre, és süsd őket 200 °C-on 30-40 percig, amíg a bőrük megfeketedik.

    A sütési idő függ a zöldségek méretétől, így érdemes figyelni a sütőben lévő zöldségeket.

    3

    Miután a zöldségek megsültek, tedd őket egy tálba, és hagyd őket fóliával letakarva pihenni 10-15 percig, hogy a bőr könnyen le tudjon jönni.

    A fólia alatt a zöldségek saját gőzükben megpuhulnak, így könnyebben eltávolítható a bőr.

    4

    Húzd le a paprikák és padlizsánok bőrét, majd tedd őket egy turmixgépbe vagy egy nagy tálba, és pürésítsd simára.

    Ha nem szeretnél teljesen sima pürét, akkor egy kézi botmixert is használhatsz, így egy kicsit darabosabb textúrát érhetsz el.

    5

    A pürésített zöldségeket öntsd egy nagy serpenyőbe, és adj hozzá olívaolajat, cukrot, ecetet és sót.

    Az ecet és a cukor segít egyensúlyba hozni az étel ízét, így biztosítva a kellemesen édes-savanyú ízélményt.

    6

    Főzd alacsony lángon 15-20 percig, amíg az ajvar besűrűsödik és az ízek összeérnek.

    Ha sűrűbbre szeretnéd, főzd tovább, hogy a folyadék elpárologjon.

    7

    Tálald az ajvart melegen vagy hidegen, friss kenyérrel vagy grillezett húsokkal.

    A friss, ropogós kenyér remekül passzol hozzá, de pörkölt húsokkal is finom.