Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazd ki a kuglófformát.
A forma kivajazása után szórd meg liszttel vagy zsemlemorzsával, hogy a kuglóf könnyebben kijöjjön a formából.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, mandulalisztet, sütőport és a vaníliás cukrot.
A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el, és a kuglóf szép magas legyen.
A vajat olvaszd meg, és keverd habosra a cukorral. Egyenként add hozzá a tojásokat, majd keverd simára.
A vaj és a cukor habosra keverése kulcsfontosságú a könnyű és levegős tészta eléréséhez. A tojásokat egyesével add hozzá, hogy a tészta ne csapódjon ki.
Add hozzá a reszelt almát a vajas-tojásos keverékhez, majd fokozatosan keverd bele a száraz hozzávalókat és a tejet.
A reszelt almát érdemes kicsit kinyomkodni, hogy ne legyen túl nedves a tészta. A száraz és nedves hozzávalókat felváltva add hozzá, hogy elkerüld a csomósodást.
Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába, és simítsd el a tetejét.
Ha szeretnéd, szórhatsz a tészta tetejére szeletelt mandulát vagy durvára vágott diót, mielőtt a sütőbe teszed.
Süsd a kuglófot 40-45 percig, amíg aranybarnára sül, és a beleszúrt tű tisztán kihúzható.
A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes tűpróbával ellenőrizni a készültséget. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd a kuglófot 10 percig hűlni a formában, majd fordítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A formában hagyott hűlés segít, hogy a kuglóf ne törjön össze kifordításkor.
Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és díszítsd szeletelt mandulával a tetejét.
A porcukor helyett készíthetsz cukormázat is a tetejére, vagy kínálhatod vaníliafagylalttal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.