Amerikai édes cider pohårban fƱszerekkel

Amerikai édes cider

Az amerikai Ă©des cider hagyomĂĄnyosan az Ƒszi szezonban nĂ©pszerƱ, kĂŒlönösen az EgyesĂŒlt Államok Ă©szakkeleti rĂ©szĂ©n. A cidert frissen prĂ©selt almalĂ©bƑl kĂ©szĂ­tik, amelyet fƱszerekkel Ă­zesĂ­tenek, Ă©s termĂ©szetes erjesztĂ©ssel varĂĄzsolnak ĂŒdĂ­tƑ itallĂĄ. Ez a recept az amerikai hagyomĂĄnyokat követve egyszerƱen elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă©s tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs hideg Ƒszi vagy tĂ©li napokra, amikor egy meleg, fƱszeres italra vĂĄgyunk.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 20 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2000 ml AlmalĂ©
⭕ 150 g Cukor
⭕ 2 db FahĂ©j
⭕ 5 db SzegfƱszeg
⭕ 1 db NarancshĂ©j
⭕ 5 g ÉlesztƑ

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    ÖntsĂŒk az almalevet egy nagy edĂ©nybe, Ă©s adjuk hozzĂĄ a cukrot. KeverjĂŒk, amĂ­g a cukor teljesen fel nem oldĂłdik.

    Hasznålj pasztörizålatlan almalevet, ha hozzåjutsz, mert az íze sokkal intenzívebb. A cukor mennyiségét ízlés szerint ållítsd be.

    2

    TegyĂŒk hozzĂĄ a fahĂ©jrudakat, a szegfƱszeget Ă©s a narancshĂ©jat, hogy Ă­zesĂ­tsĂŒk a cidert.

    A fƱszerek mennyisĂ©gĂ©t is Ă­zlĂ©s szerint vĂĄltoztathatod. Ha erƑteljesebb Ă­zt szeretnĂ©l, adj hozzĂĄ több fahĂ©jat vagy szegfƱszeget.

    3

    Adjunk hozzĂĄ Ă©lesztƑt, majd alaposan keverjĂŒk össze. Az Ă©lesztƑ erjeszti az almalevet, ami a cider alapjĂĄt kĂ©pezi.

    HasznĂĄlj ciderhez valĂł Ă©lesztƑt, vagy ha nincs, akkor borĂ©lesztƑt. Fontos, hogy az Ă©lesztƑ friss legyen, kĂŒlönben nem indul be az erjedĂ©s.

    4

    FedjĂŒk le az edĂ©nyt, de hagyjunk egy kis rĂ©st a gĂĄzok tĂĄvozĂĄsĂĄhoz. Hagyjuk szobahƑmĂ©rsĂ©kleten 7-10 napig erjedni.

    Az erjedĂ©shez ideĂĄlis hƑmĂ©rsĂ©klet 18-24 Celsius fok. KerĂŒld a hirtelen hƑmĂ©rsĂ©kletvĂĄltozĂĄsokat.

    5

    Az erjedĂ©s befejezĂ©se utĂĄn szƱrjĂŒk ĂĄt a cidert, hogy eltĂĄvolĂ­tsuk a fƱszereket Ă©s az ĂŒledĂ©ket.

    A szƱrĂ©shez hasznĂĄlj gĂ©zlapot vagy finom szövĂ©sƱ szƱrƑt. A szƱrĂ©st többször is megismĂ©telheted, ha szĂŒksĂ©ges.

    6

    TöltsĂŒk a kĂ©sz cidert steril ĂŒvegekbe, majd zĂĄrjuk le Ƒket szorosan.

    A palackozĂĄshoz hasznĂĄlj sörösĂŒvegeket vagy pezsgƑsĂŒvegeket, amelyek jĂłl zĂĄrnak. Fontos, hogy az ĂŒvegek teljesen tisztĂĄk Ă©s sterilizĂĄltak legyenek, hogy elkerĂŒld a fertƑzĂ©st.

    7

    HƱtsĂŒk le a cidert a hƱtƑben tovĂĄbbi 2-3 napig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek. Fogyasszuk hidegen.

    A hƱtĂ©s segĂ­t leĂĄllĂ­tani az erjedĂ©st, Ă©s tisztĂĄbbĂĄ teszi az Ă­zeket. A cider hƱtƑben akĂĄr több hĂ©tig is eltarthatĂł.