Aßure fahĂ©jjal, gazdag aszalt gyĂŒmölcsökkel Ă©s fahĂ©jjal tĂĄlalva

Aßure fahĂ©jjal

Az aßure a török konyha egyik legismertebb desszertje, amelyet tradicionĂĄlisan vallĂĄsi Ă©s ĂŒnnepi alkalmakkor kĂ©szĂ­tenek. Az Ă©tel több ezer Ă©ves hagyomĂĄnyra tekint vissza, Ă©s a szegĂ©nyeknek is fontos rĂ©sze volt, mivel szĂĄmos egyszerƱ, de tĂĄplĂĄlĂł összetevƑt hasznĂĄltak fel benne. Az aßure egy igazi közössĂ©gi Ă©tel, amely mindenki szĂĄmĂĄra elĂ©rhetƑ. A fahĂ©jjal dĂ­szĂ­tett vĂĄltozat kĂŒlönleges, fƱszeres Ă­zt ad a desszertnek, amely a modern Ă©s hagyomĂĄnyos Ă­zek keverĂ©ke.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 Ăłra
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 100 g BĂșzadara
⭕ 200 g Cukor
⭕ 1 l Tej
⭕ 500 ml Víz
⭕ 100 g CsonthĂ©jas gyĂŒmölcs (pl. szilva, meggy)
⭕ 1 rĂșd FahĂ©j
⭕ 2 db Zöld kardamom
⭕ 50 g Rizs
⭕ 50 g Aszalt szilva
⭕ 30 g Török mogyorĂł
⭕ 1 tk. Narancsvirág víz

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst Ă©s bĂșzadarĂĄt alaposan öblĂ­tsĂŒk ĂĄt hideg vĂ­zben, majd egy nagyobb lĂĄbasba öntjĂŒk Ƒket. Adjunk hozzĂĄ 500 ml vizet, Ă©s kezdjĂŒk el fƑzni alacsony lĂĄngon.

    Fontos, hogy alacsony lĂĄngon fƑzzĂŒk, hogy a rizs Ă©s a bĂșzadara ne ragadjon le az edĂ©ny aljĂĄra.

    2

    MiutĂĄn a rizs Ă©s a bĂșzadara megpuhult, adjuk hozzĂĄ a tejet, majd folytassuk a fƑzĂ©st, amĂ­g a keverĂ©k sƱrƱsödni kezd.

    Folyamatos keverĂ©s mellett fƑzzĂŒk, hogy a tej ne Ă©gjen oda.

    3

    AmĂ­g fƑ a tej Ă©s a bĂșzadara, a csonthĂ©jas gyĂŒmölcsöket aprĂłra vĂĄgjuk, Ă©s az aszalt szilvĂĄt is feldaraboljuk.

    Az aszalt szilva Ă©s a csonthĂ©jas gyĂŒmölcsök gazdagĂ­tjĂĄk az aßure-t, finom Ă©dessĂ©get adnak neki.

    4

    Amikor a keverĂ©k sƱrƱsödött, hozzĂĄadjuk a cukrot, fahĂ©jat, zöld kardamomot, a felaprĂ­tott gyĂŒmölcsöket Ă©s a narancsvirĂĄg vizet. JĂłl elkeverjĂŒk.

    A narancsvirĂĄg vĂ­z frissĂ­tƑ, virĂĄgos Ă­zt ad az aßure-nak, prĂłbĂĄljuk ki, hogy kĂŒlönlegesebb legyen!

    5

    A török mogyorĂłt aprĂłra vĂĄgjuk, Ă©s a vĂ©gĂ©n hozzĂĄadjuk a desszerthez. TĂĄlalĂĄs elƑtt egy kis fahĂ©jat szĂłrunk a tetejĂ©re.

    A mogyorĂł roppanĂłs textĂșrĂĄt ad az aßure-nak, ne hagyjuk ki!

    6

    A kĂ©sz aßure-t hƱtsĂŒk le szobahƑmĂ©rsĂ©kleten, majd tegyĂŒk a hƱtƑbe, Ă©s hagyjuk pihenni legalĂĄbb 2 ĂłrĂĄn ĂĄt.

    Minél tovåbb pihen, annål finomabbak lesznek az ízek.

    7

    TĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrjuk meg mĂ©g egy kis fahĂ©jjal, Ă©s dekorĂĄljuk a tetejĂ©t a maradĂ©k aszalt szilvĂĄval, mogyorĂłval.

    A fahéj és a mogyoró díszítése nemcsak szép, hanem finom is!