Aşure fahéjjal, gazdag aszalt gyümölcsökkel és fahéjjal tálalva

Aşure fahéjjal

Az aşure a török konyha egyik legismertebb desszertje, amelyet tradicionálisan vallási és ünnepi alkalmakkor készítenek. Az étel több ezer éves hagyományra tekint vissza, és a szegényeknek is fontos része volt, mivel számos egyszerű, de tápláló összetevőt használtak fel benne. Az aşure egy igazi közösségi étel, amely mindenki számára elérhető. A fahéjjal díszített változat különleges, fűszeres ízt ad a desszertnek, amely a modern és hagyományos ízek keveréke.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
100 g Búzadara
200 g Cukor
1 l Tej
500 ml Víz
100 g Csonthéjas gyümölcs (pl. szilva, meggy)
1 rúd Fahéj
2 db Zöld kardamom
50 g Rizs
50 g Aszalt szilva
30 g Török mogyoró
1 tk. Narancsvirág víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és búzadarát alaposan öblítsük át hideg vízben, majd egy nagyobb lábasba öntjük őket. Adjunk hozzá 500 ml vizet, és kezdjük el főzni alacsony lángon.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzzük, hogy a rizs és a búzadara ne ragadjon le az edény aljára.

    2

    Miután a rizs és a búzadara megpuhult, adjuk hozzá a tejet, majd folytassuk a főzést, amíg a keverék sűrűsödni kezd.

    Folyamatos keverés mellett főzzük, hogy a tej ne égjen oda.

    3

    Amíg fő a tej és a búzadara, a csonthéjas gyümölcsöket apróra vágjuk, és az aszalt szilvát is feldaraboljuk.

    Az aszalt szilva és a csonthéjas gyümölcsök gazdagítják az aşure-t, finom édességet adnak neki.

    4

    Amikor a keverék sűrűsödött, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, zöld kardamomot, a felaprított gyümölcsöket és a narancsvirág vizet. Jól elkeverjük.

    A narancsvirág víz frissítő, virágos ízt ad az aşure-nak, próbáljuk ki, hogy különlegesebb legyen!

    5

    A török mogyorót apróra vágjuk, és a végén hozzáadjuk a desszerthez. Tálalás előtt egy kis fahéjat szórunk a tetejére.

    A mogyoró roppanós textúrát ad az aşure-nak, ne hagyjuk ki!

    6

    A kész aşure-t hűtsük le szobahőmérsékleten, majd tegyük a hűtőbe, és hagyjuk pihenni legalább 2 órán át.

    Minél tovább pihen, annál finomabbak lesznek az ízek.

    7

    Tálalás előtt szórjuk meg még egy kis fahéjjal, és dekoráljuk a tetejét a maradék aszalt szilvával, mogyoróval.

    A fahéj és a mogyoró díszítése nemcsak szép, hanem finom is!