Aşure narancshéjjal, diós és gránátalmás díszítéssel tálalva

Aşure narancshéjjal

Az aşure egy hagyományos török desszert, amely több ezer éve az iszlám világban ismert. Az aşure eredetileg az Árkádia hegyein, az ókori Törökországban készült, és az elhunytaknak szánt ételként szolgált. A hagyományos receptet évről évre továbbörökítik a családok, és számos variációban készítik el. A narancshéj hozzáadásával az étel friss és citrusos ízvilágot kap, miközben a gránátalma és dió gazdag textúrát ad neki. Ez a desszert nemcsak finom, hanem jelentős kulturális és vallási szimbólummal bír, mivel az összetevők a közösség összetartásának szimbólumai.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 50 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Búzadara
200 g Cukor
100 g Szárított bab
100 g Szárított lencse
1 db Narancshéj
1 l Tej
500 ml Víz
1 tk. Fahéj
50 g Dió
1 db Gránátalma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szárított babot és lencsét egy éjszakán át áztasd be vízbe, hogy megpuhuljanak. Másnap szűrd le őket, majd tedd őket egy nagy fazékba, és öntsd hozzá a vizet. Főzd 1-1,5 órán keresztül, amíg megpuhulnak.

    A bab és a lencse gyorsabb főzéséhez használd nyomás alatt főzőt.

    2

    Amíg a bab és a lencse fő, reszeld le a narancs héját, és tedd félre. A narancs levét is kinyomhatod, hogy a szószhoz felhasználhasd később.

    A narancshéj finom, friss ízt ad az aşurenak, de ügyelj arra, hogy ne vegyél le túl sok fehér részt, mert az keserű lehet.

    3

    Miután a bab és lencse megpuhultak, add hozzá a búzadarát és a tejet a fazékhoz. Főzd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, hogy ne ragadjon le. Amikor a tészta besűrűsödik, add hozzá a cukrot és a fahéjat.

    Ha túl sűrűnek tűnik a keverék, adj hozzá még egy kis vizet vagy tejet.

    4

    Főzd tovább 15-20 percig, hogy az összes íz összeérjen. Amikor elkészült, öntsd egy tálba, és hagyd kihűlni.

    Hagyd kihűlni a tálban, hogy szép formát vegyen fel a végén.

    5

    Miután kihűlt, díszítsd a tetejét dióval, gránátalmával és reszelt narancshéjjal.

    A gránátalma friss, ropogós textúrája nagyszerű ellentétet alkot a krémes aşureval.