Frissen sült avokádós calzone

Avokádós calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb fogása, amelyet eredetileg Nápoly utcáin kínáltak. Az avokádós változat egy modern csavar a klasszikus recepten, amely a krémes avokádót, az olvadt sajtot és a friss lime aromáját ötvözi. Ez a változat tökéletes választás azok számára, akik szeretik az egészségesebb és ízgazdag fogásokat. Az avokádó nemcsak ízletes, hanem tele van tápanyagokkal, így ez a calzone egy különleges, de mégis tápláló étkezést biztosít.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
1 db Érett avokádó
150 g Mozzarella sajt
100 g Cheddar sajt
100 ml Paradicsomszósz
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
1 db Tojás
10 ml Friss lime lé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt átszitálása segít elkerülni a csomókat és levegősebbé teszi a tésztát.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz hőmérséklete fontos, ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, ezáltal a tészta rugalmas és könnyen kezelhető lesz. A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz.

    3

    Az avokádót vágd félbe, kanalazd ki a húsát, és villával törd krémesre, majd keverd hozzá a friss lime levét, hogy megakadályozd a barnulást.

    A lime leve segít megőrizni az avokádó szép zöld színét és friss ízét.

    4

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen elszakadhat.

    5

    Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá az avokádókrémet, a reszelt mozzarellát és cheddart.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz lezárni a calzonét, és sütés közben kifolyhat a töltelék.

    6

    Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal.

    Használhatsz friss fűszernövényeket is, ha van kéznél, az még ízletesebbé teszi.

    7

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan zárd le, akár egy villával is lenyomkodhatod, hogy biztosan ne nyíljon szét sütés közben.

    8

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás szép színt ad a calzonénak, a lyukak pedig megakadályozzák, hogy felrobbanjon sütés közben.

    9

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a tészta átsüljön és a sajt megolvadjon, de ne égjen meg.