Baconös croissant tálalva

Baconös croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A baconös változat egy különleges, sós csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és a ropogós bacon tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy tartalmas reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az ízletes és sós töltelékkel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
30 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Bacon
100 g Reszelt sajt
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt. Meleg helyen gyorsabban megkel, de ne tedd közvetlenül hőforrás közelébe.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, különben elolvad és a tészta nem lesz réteges. A pihenők alatt a tésztát hűtőben tárold.

    5

    A bacont vágd apró darabokra, és egy száraz serpenyőben pirítsd ropogósra, majd hagyd kihűlni.

    A bacont ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű lesz. Papírtörlőn hagyd lecsepegni a felesleges zsírt.

    6

    A reszelt sajttal keverd össze a kihűlt bacont, hogy ízletes tölteléket kapj.

    Használj ízlésednek megfelelő sajtot. A cheddar, a gouda vagy a mozzarella is jól illik a baconhöz.

    7

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag baconös tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg. A tölteléket ne rakd túl sok, mert kifolyhat sütés közben.

    8

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés során a croissantok még szebbek és levegősebbek lesznek.

    9

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való lekenés szép színt és fényes felületet ad a croissantoknak. Figyeld sütés közben, nehogy megégjenek.

    10

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.

    A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban egy napig elállnak. Kicsit melegítve visszanyerik frissességüket.