A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt. Meleg helyen gyorsabban megkel, de ne tedd közvetlenül hőforrás közelébe.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, különben elolvad és a tészta nem lesz réteges. A pihenők alatt a tésztát hűtőben tárold.
A bacont vágd apró darabokra, és egy száraz serpenyőben pirítsd ropogósra, majd hagyd kihűlni.
A bacont ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű lesz. Papírtörlőn hagyd lecsepegni a felesleges zsírt.
A reszelt sajttal keverd össze a kihűlt bacont, hogy ízletes tölteléket kapj.
Használj ízlésednek megfelelő sajtot. A cheddar, a gouda vagy a mozzarella is jól illik a baconhöz.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag baconös tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögek legyenek egyenlő méretűek, hogy a croissantok egyenletesen süljenek meg. A tölteléket ne rakd túl sok, mert kifolyhat sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
A második kelesztés során a croissantok még szebbek és levegősebbek lesznek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való lekenés szép színt és fényes felületet ad a croissantoknak. Figyeld sütés közben, nehogy megégjenek.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd tálald frissen.
A croissantok frissen a legfinomabbak, de légmentesen záródó dobozban egy napig elállnak. Kicsit melegítve visszanyerik frissességüket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.