LangyosĂtsd meg a tejet, majd morzsold bele az Ă©lesztĆt, adj hozzĂĄ egy teĂĄskanĂĄl cukrot, Ă©s hagyd felfutni 10 perc alatt meleg helyen. Ez segĂt az Ă©lesztĆ aktivĂĄlĂĄsĂĄban.
A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂtja az Ă©lesztĆt. Ha az Ă©lesztĆ nem fut fel 10 perc alatt, valĂłszĂnƱleg nem volt friss, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.
Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂłt Ă©s a maradĂ©k cukrot. Add hozzĂĄ az Ă©lesztĆs tejet, a tojĂĄst, az olvasztott vajat Ă©s a Baileys likĆrt. Kezdd el dagasztani a tĂ©sztĂĄt, amĂg sima, rugalmas nem lesz. Ha tĂșl ragad, adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet.
A vajat ne forrĂłn add a tĂ©sztĂĄhoz, mert az is elpusztĂthatja az Ă©lesztĆt. A dagasztĂĄs fontos lĂ©pĂ©s, mert ez fejleszti ki a glutĂ©nt, ami a perecek szerkezetĂ©t adja.
Takard le a tĂĄlat tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd a tĂ©sztĂĄt kelni körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂg a duplĂĄjĂĄra nem nĆ. Meleg, huzatmentes helyet vĂĄlassz ehhez.
A tĂ©szta kelĂ©si ideje fĂŒgg a szoba hĆmĂ©rsĂ©kletĂ©tĆl. Ha hidegebb van, hosszabb idĆre lehet szĂŒksĂ©g.
Ha megkelt a tĂ©szta, borĂtsd enyhĂ©n lisztezett felĂŒletre, gyĂșrd ĂĄt kicsit, majd oszd 12 egyenlĆ rĂ©szre. Mindegyik darabot sodord ki Ă©s formĂĄzz pereccĂ©. Ez lehet klasszikus perecforma vagy sima csiga alak is.
A tésztåt könnyebb formåzni, ha a kezed enyhén be van lisztezve.
Helyezd a pereceket sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire, majd letakarva pihentesd Ćket 15 percig. Ez segĂt abban, hogy sĂŒtĂ©skor szĂ©p puhĂĄk maradjanak.
A mĂĄsodik pihentetĂ©s segĂt a pereceknek mĂ©g jobban megkelni sĂŒtĂ©s elĆtt.
Kend meg a perecek tetejĂ©t felvert tojĂĄssal, majd szĂłrd meg barna cukorral. A cukor karamellizĂĄlĂłdni fog sĂŒtĂ©s közben, Ă©s kĂŒlönleges Ăzt ad.
A tojĂĄs helyett tejjel is megkenheted a pereceket. A barna cukor helyett kristĂĄlycukrot is hasznĂĄlhatsz.
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 180°C-ra (alsĂł-felsĆ sĂŒtĂ©s). SĂŒsd a pereceket 20â25 percig, amĂg szĂ©p aranybarnĂĄk nem lesznek. Figyeld a szĂnĂŒket, mert minden sĂŒtĆ mĂĄs!
Ha a perecek tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ćket alufĂłliĂĄval.
Hagyd Ćket nĂ©hĂĄny percig a tepsin hƱlni, majd rĂĄcson teljesen kihƱlni. A tĂ©sztĂĄjuk illatos, lĂĄgy, a Baileys pedig krĂ©mes aromĂĄt kölcsönöz neki.
A teljesen kihƱlt pereceket légmentesen zård le, hogy ne szåradjanak ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.