Baileys-es perec tĂĄlalva

Baileys-es perec

A Baileys-es perec törtĂ©nete egy modern konyhai kĂ­sĂ©rletbƑl szĂŒletett, ahol a hagyomĂĄnyos magyar kelt tĂ©szta talĂĄlkozott az Ă­r krĂ©mlikƑr Ă©des Ă©s krĂ©mes vilĂĄgĂĄval. A Baileys eredetileg ÍrorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazik, ahol a tejszĂ­nt whisky-vel Ă©s vanĂ­liĂĄval hĂĄzasĂ­tjĂĄk – ezt az Ă­zvilĂĄgot csempĂ©sztĂŒk most egy puha, Ă©des perecbe. Ahogy a sĂŒtƑbƑl ĂĄradĂł illat megtölti a konyhĂĄt, a Baileys Ă©s az olvadĂł barna cukor aromĂĄja összekeveredik a vajjal Ă©s tojĂĄssal kĂ©szĂŒlt tĂ©szta melegsĂ©gĂ©vel. Ez a perec tökĂ©letes egy hideg tĂ©li dĂ©lutĂĄnra, forrĂł kĂĄvĂ© mellĂ©, vagy akĂĄr egy barĂĄti összejövetelre, ahol szeretnĂ©l valami kĂŒlönlegeset kĂ­nĂĄlni. A Baileys-es vĂĄltozat Ășj szintre emeli a hagyomĂĄnyos perecet – prĂłbĂĄld ki, Ă©s garantĂĄltan mosolyt csalsz vele mindenki arcĂĄra!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 12
⭕ 500 g Liszt
⭕ 200 ml Tej
⭕ 50 ml Baileys likƑr
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 50 g Cukor
⭕ 5 g Só
⭕ 80 g Vaj
⭕ 1 db Tojás
⭕ 30 g Barna cukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, majd morzsold bele az Ă©lesztƑt, adj hozzĂĄ egy teĂĄskanĂĄl cukrot, Ă©s hagyd felfutni 10 perc alatt meleg helyen. Ez segĂ­t az Ă©lesztƑ aktivĂĄlĂĄsĂĄban.

    A tej ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. Ha az Ă©lesztƑ nem fut fel 10 perc alatt, valĂłszĂ­nƱleg nem volt friss, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂłt Ă©s a maradĂ©k cukrot. Add hozzĂĄ az Ă©lesztƑs tejet, a tojĂĄst, az olvasztott vajat Ă©s a Baileys likƑrt. Kezdd el dagasztani a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g sima, rugalmas nem lesz. Ha tĂșl ragad, adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet.

    A vajat ne forrĂłn add a tĂ©sztĂĄhoz, mert az is elpusztĂ­thatja az Ă©lesztƑt. A dagasztĂĄs fontos lĂ©pĂ©s, mert ez fejleszti ki a glutĂ©nt, ami a perecek szerkezetĂ©t adja.

    3

    Takard le a tĂĄlat tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd a tĂ©sztĂĄt kelni körĂŒlbelĂŒl 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nem nƑ. Meleg, huzatmentes helyet vĂĄlassz ehhez.

    A tĂ©szta kelĂ©si ideje fĂŒgg a szoba hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©tƑl. Ha hidegebb van, hosszabb idƑre lehet szĂŒksĂ©g.

    4

    Ha megkelt a tĂ©szta, borĂ­tsd enyhĂ©n lisztezett felĂŒletre, gyĂșrd ĂĄt kicsit, majd oszd 12 egyenlƑ rĂ©szre. Mindegyik darabot sodord ki Ă©s formĂĄzz pereccĂ©. Ez lehet klasszikus perecforma vagy sima csiga alak is.

    A tésztåt könnyebb formåzni, ha a kezed enyhén be van lisztezve.

    5

    Helyezd a pereceket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd letakarva pihentesd Ƒket 15 percig. Ez segĂ­t abban, hogy sĂŒtĂ©skor szĂ©p puhĂĄk maradjanak.

    A mĂĄsodik pihentetĂ©s segĂ­t a pereceknek mĂ©g jobban megkelni sĂŒtĂ©s elƑtt.

    6

    Kend meg a perecek tetejĂ©t felvert tojĂĄssal, majd szĂłrd meg barna cukorral. A cukor karamellizĂĄlĂłdni fog sĂŒtĂ©s közben, Ă©s kĂŒlönleges Ă­zt ad.

    A tojĂĄs helyett tejjel is megkenheted a pereceket. A barna cukor helyett kristĂĄlycukrot is hasznĂĄlhatsz.

    7

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra (alsĂł-felsƑ sĂŒtĂ©s). SĂŒsd a pereceket 20–25 percig, amĂ­g szĂ©p aranybarnĂĄk nem lesznek. Figyeld a szĂ­nĂŒket, mert minden sĂŒtƑ mĂĄs!

    Ha a perecek tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ƒket alufĂłliĂĄval.

    8

    Hagyd Ƒket nĂ©hĂĄny percig a tepsin hƱlni, majd rĂĄcson teljesen kihƱlni. A tĂ©sztĂĄjuk illatos, lĂĄgy, a Baileys pedig krĂ©mes aromĂĄt kölcsönöz neki.

    A teljesen kihƱlt pereceket légmentesen zård le, hogy ne szåradjanak ki.