Először is készítsd el a pite tésztát: a lisztet, vajat és egy csipet sót keverd össze, majd morzsolj össze mindent. Add hozzá a tojást, és gyúrd össze a tésztát, hogy sima, rugalmas állagot kapj.
A tészta könnyedén kezelhető, ha nem túl lágy, és nem túl kemény – pihenj 30 percet a hűtőben, hogy könnyen nyújtható legyen.
A tésztát nyújtsd ki egy enyhén lisztezett felületen, majd bélelj ki vele egy piteformát. Próbáld a tésztát egyenletesen eloszlatni, és a széleket is szépen formázd meg.
Ha a tészta ragad, használj több lisztet, de ne vigyél túlzásba, hogy ne legyen túl kemény a tészta.
Tedd a formát a hűtőbe 10-15 percre, hogy a tészta megszilárduljon, majd süsd elő 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, vagy amíg világos aranybarna nem lesz.
A tészta elősütése segít abban, hogy a tészta ropogós maradjon, és ne ázzon át a tölteléktől.
Amíg a tészta sül, készítsd el a mandulás tölteléket: a vajat, cukrot, mandulalisztet és vaníliás cukrot keverd össze egy tálban. Add hozzá a tojásokat, és keverd simára.
A tölteléknek simának kell lennie, hogy jól leülepedjen a pitében. Ha szükséges, egy kis mandulalisztet még adhatsz hozzá.
Amikor a tészta elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni 5-10 percig. Kenj rá egy vékony réteg baracklekvárt, majd töltsd meg a mandulás töltelékkel.
A baracklekvár egy édes és frissítő réteget ad a tésztának, és kiemeli a mandulás ízeket.
Süsd a tortát újra 180°C-on 20-25 percig, amíg a töltelék megdermed és enyhén megbarnul a teteje.
Ne süsd túl, mert a mandulás töltelék túlságosan kemény lehet, ha túl sokáig sül.
Miután kihűlt, a sötét csokoládét olvaszd meg gőz fölött, és öntsd a torta tetejére.
A csokoládé sima olvadása érdekében, ne hagyd, hogy túl sok víz érje – az olvasztott csokoládé legyen fényes és krémes.
Hagyd, hogy a csokoládé megdermedjen, majd szeleteld fel és tálald.
A csokoládé lehűlése után a torta még ínycsiklandóbbá válik, és tökéletes kiegészítője az ételnek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.