Bakewell tart csokoládéval, mandulás töltelékkel és csokoládéval a tetején

Bakewell tart csokoládéval

A Bakewell tart eredete Angliába nyúlik vissza, és a Bakewell városából származik. Eredetileg mandulás pitét készítettek vele, és fokozatosan vált népszerűvé a világ számos országában. A csokoládéval készült változat egy modern fordulatot ad ennek a klasszikus desszertnek, ahol a mandulás töltelék, a baracklekvár és a csokoládé egyaránt szerepet kap. Az étel tökéletes választás bármilyen ünnepi alkalomra vagy édességre vágyók számára.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Pite tészta
100 g Mandulaliszt
100 g Cukor
100 g Vaj
2 db Tojás
2 ek. Baracklekvár
50 g Sötét csokoládé
1 tk. Vaníliás cukor
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először is készítsd el a pite tésztát: a lisztet, vajat és egy csipet sót keverd össze, majd morzsolj össze mindent. Add hozzá a tojást, és gyúrd össze a tésztát, hogy sima, rugalmas állagot kapj.

    A tészta könnyedén kezelhető, ha nem túl lágy, és nem túl kemény – pihenj 30 percet a hűtőben, hogy könnyen nyújtható legyen.

    2

    A tésztát nyújtsd ki egy enyhén lisztezett felületen, majd bélelj ki vele egy piteformát. Próbáld a tésztát egyenletesen eloszlatni, és a széleket is szépen formázd meg.

    Ha a tészta ragad, használj több lisztet, de ne vigyél túlzásba, hogy ne legyen túl kemény a tészta.

    3

    Tedd a formát a hűtőbe 10-15 percre, hogy a tészta megszilárduljon, majd süsd elő 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, vagy amíg világos aranybarna nem lesz.

    A tészta elősütése segít abban, hogy a tészta ropogós maradjon, és ne ázzon át a tölteléktől.

    4

    Amíg a tészta sül, készítsd el a mandulás tölteléket: a vajat, cukrot, mandulalisztet és vaníliás cukrot keverd össze egy tálban. Add hozzá a tojásokat, és keverd simára.

    A tölteléknek simának kell lennie, hogy jól leülepedjen a pitében. Ha szükséges, egy kis mandulalisztet még adhatsz hozzá.

    5

    Amikor a tészta elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni 5-10 percig. Kenj rá egy vékony réteg baracklekvárt, majd töltsd meg a mandulás töltelékkel.

    A baracklekvár egy édes és frissítő réteget ad a tésztának, és kiemeli a mandulás ízeket.

    6

    Süsd a tortát újra 180°C-on 20-25 percig, amíg a töltelék megdermed és enyhén megbarnul a teteje.

    Ne süsd túl, mert a mandulás töltelék túlságosan kemény lehet, ha túl sokáig sül.

    7

    Miután kihűlt, a sötét csokoládét olvaszd meg gőz fölött, és öntsd a torta tetejére.

    A csokoládé sima olvadása érdekében, ne hagyd, hogy túl sok víz érje – az olvasztott csokoládé legyen fényes és krémes.

    8

    Hagyd, hogy a csokoládé megdermedjen, majd szeleteld fel és tálald.

    A csokoládé lehűlése után a torta még ínycsiklandóbbá válik, és tökéletes kiegészítője az ételnek.