Bazsalikomos sajtos pogácsa tálalva

Bazsalikomos sajtos pogácsa

A bazsalikomos sajtos pogácsa egy ínycsiklandó változata a klasszikus sajtos pogácsának, amelyet a friss bazsalikom tesz még különlegesebbé. A bazsalikom aromája tökéletesen kiegészíti a sajt gazdag ízét, így egy mediterrán ihletésű sós süteményt kapunk. Magyarországon a pogácsa a családi összejövetelek elmaradhatatlan finomsága, és ez a verzió egy új, izgalmas ízt hoz a hagyományos receptek közé. Ha még gazdagabb ízvilágra vágysz, próbáld ki füstölt sajttal vagy egy kis fokhagymával dúsítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
150 g Reszelt sajt
10 g Friss bazsalikom
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A szitálás által a liszt levegősebb lesz, a pogácsa pedig könnyebb.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz a pogácsa.

    4

    Aprítsd fel a friss bazsalikomot és keverd a tésztába a reszelt sajttal együtt. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A bazsalikomot ne vágd, hanem tépkedd apróra, hogy ne barnuljon meg. A sajtot reszeld finomra, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít, hogy a pogácsa réteges és levegős legyen. Nyújtsd ki, hajtsd be a két szélét középre, majd hajtsd félbe.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A kiszaggatott pogácsákat ne gyúrd össze újra, mert akkor kemények lesznek. A szaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon bele a tészta.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés szép színt ad a pogácsáknak. Ha szeretnél, szórhatsz rájuk reszelt sajtot is.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el.