A tonhal steakeket hideg vízben alaposan átmossuk, majd papírtörlővel leszárítjuk. Az esetleges bőrt és hártyás részeket eltávolítjuk.
A friss tonhalnak élénk színűnek és szagtalanak kell lennie.
Egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, BBQ szószt, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot, mézet, citromlevet, sót és borsot.
A pácba reszelhetsz egy kevés friss gyömbért is, ami remekül illik a tonhalhoz.
A tonhal steakeket egy nagy tálba tesszük, és ráöntjük a BBQ pácot. Jól összeforgatjuk, majd legalább 30 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.
A tonhalat nem szabad túl sokáig pácolni, mert a citromlé 'megfőzheti' a húst. 30 perc elegendő.
A füstölőt 90-100°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy egyenletes füstöt biztosítsunk.
A tonhalhoz jól illik a gyümölcsfa füst (pl. almafa, cseresznyefa).
A pácolt tonhal steakeket egy rácsra helyezzük a füstölőben, és lassan füstöljük 45-60 percig, amíg a hal belső hőmérséklete eléri a 60°C-ot.
A tonhalat nem szabad túlsütni, mert akkor száraz lesz. A belseje legyen rózsaszín.
Az utolsó 10 percben vékonyan megkenjük őket extra BBQ szósszal, és további pár percig füstöljük, hogy a máz kissé karamellizálódjon.
A BBQ szószt óvatosan kend rá, nehogy megégjen.
A kész füstölt tonhal steakeket levesszük a füstölőről, és frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk.
A petrezselymet közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy friss és üde maradjon.
Melegen tálaljuk citromszeletekkel, friss salátával vagy grillezett zöldségekkel. Kiváló választás pirított kenyérrel vagy fokhagymás vajjal is.
A citromlé kiemeli a tonhal ízét. Ha fokhagymás vajat készítesz, használj friss fokhagymát a legjobb íz érdekében.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.