BBQ füstölt tonhal friss fűszerekkel

BBQ füstölt tonhal

A füstölt tonhal egy különleges halétel, amelyet a világ számos konyhájában előszeretettel készítenek. Az amerikai BBQ kultúrában és a mediterrán konyhában is népszerű, mivel a füstölési technika mély, gazdag ízt kölcsönöz a halnak. A BBQ szósz enyhén édeskés és füstös ízvilága tökéletesen harmonizál a tonhal természetes aromáival. Ez az étel ideális választás grillezésekhez, családi vacsorákhoz vagy egy könnyű, de különleges fogáshoz. A megfelelő sütési technika biztosítja, hogy a tonhal kívül enyhén ropogós, belül pedig omlós maradjon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 15 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Tonhal steak (friss)
30 ml Olívaolaj
120 ml BBQ szósz
5 g Fokhagymapor
5 g Füstölt paprika
15 g Barna cukor
50 ml Méz
30 ml Citromlé
5 g Frissen őrölt fekete bors
10 g Durva szemű só
10 g Friss petrezselyem (aprítva)
500 g Faszén vagy fa a füstöléshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tonhal steakeket hideg vízben alaposan átmossuk, majd papírtörlővel leszárítjuk. Az esetleges bőrt és hártyás részeket eltávolítjuk.

    A friss tonhalnak élénk színűnek és szagtalanak kell lennie.

    2

    Egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, BBQ szószt, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot, mézet, citromlevet, sót és borsot.

    A pácba reszelhetsz egy kevés friss gyömbért is, ami remekül illik a tonhalhoz.

    3

    A tonhal steakeket egy nagy tálba tesszük, és ráöntjük a BBQ pácot. Jól összeforgatjuk, majd legalább 30 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.

    A tonhalat nem szabad túl sokáig pácolni, mert a citromlé 'megfőzheti' a húst. 30 perc elegendő.

    4

    A füstölőt 90-100°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy egyenletes füstöt biztosítsunk.

    A tonhalhoz jól illik a gyümölcsfa füst (pl. almafa, cseresznyefa).

    5

    A pácolt tonhal steakeket egy rácsra helyezzük a füstölőben, és lassan füstöljük 45-60 percig, amíg a hal belső hőmérséklete eléri a 60°C-ot.

    A tonhalat nem szabad túlsütni, mert akkor száraz lesz. A belseje legyen rózsaszín.

    6

    Az utolsó 10 percben vékonyan megkenjük őket extra BBQ szósszal, és további pár percig füstöljük, hogy a máz kissé karamellizálódjon.

    A BBQ szószt óvatosan kend rá, nehogy megégjen.

    7

    A kész füstölt tonhal steakeket levesszük a füstölőről, és frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk.

    A petrezselymet közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy friss és üde maradjon.

    8

    Melegen tálaljuk citromszeletekkel, friss salátával vagy grillezett zöldségekkel. Kiváló választás pirított kenyérrel vagy fokhagymás vajjal is.

    A citromlé kiemeli a tonhal ízét. Ha fokhagymás vajat készítesz, használj friss fokhagymát a legjobb íz érdekében.