BBQ grillezett füstös ketchup tálalva

BBQ grillezett füstös ketchup

A BBQ grillezett füstös ketchup egy izgalmas, házi készítésű alternatíva a bolti ketchup helyett, amely tökéletesen kiegészíti a grillezett húsokat, zöldségeket vagy akár burgereket is. A paradicsom grillezése során természetes édessége felerősödik, míg a füstös BBQ szósz és a füstölt paprika mélyebb, gazdagabb ízt ad neki. Az amerikai barbecue kultúrában egyre népszerűbb a házilag készített szószok és mártások használata, amelyek természetesebb összetevőkkel és gazdagabb ízvilággal rendelkeznek. Ha még pikánsabbá szeretnéd tenni, próbáld meg egy kevés cayenne borssal vagy csípős chilivel kiegészíteni!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
60 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Paradicsom
100 ml BBQ szósz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Barnacukor
2 ek. Almaecet
1 tk. Füstölt paprika
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a paradicsomokat, majd vágd félbe őket.

    Használj érett, lédús paradicsomokat a legjobb íz érdekében.

    2

    Melegítsd elő a grillt közepes hőfokra, majd helyezd a paradicsomokat a grillrácsra vágott felükkel lefelé.

    A grillrácsot érdemes olajjal bekenni, hogy a paradicsom ne ragadjon le.

    3

    Süsd a paradicsomokat 5-6 percig, amíg enyhén megpirulnak és füstös ízt kapnak.

    Figyelj oda, hogy ne égjenek meg a paradicsomok, mert akkor keserű lesz a ketchup.

    4

    Közben aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

    A vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágd.

    5

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg benne a vöröshagymát és a fokhagymát közepes lángon 3-4 percig.

    Ne pirítsd túl a hagymát és a fokhagymát, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak a ketchupnak.

    6

    Add hozzá a grillezett paradicsomokat, majd keverd bele a barnacukrot, az almaecetet, a BBQ szószt, a füstölt paprikát, a sót és a borsot.

    A barnacukor mélyebb, karamellás ízt ad a ketchupnak. Az almaecet pedig egy kis savasságot kölcsönöz neki.

    7

    Főzd alacsony hőfokon 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek, és a szósz besűrűsödjön.

    Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja.

    8

    Turmixold simára a keveréket, majd szűrd át egy szitán, hogy selymes állagot kapj.

    A turmixolás előtt hagyd egy kicsit hűlni a keveréket, hogy ne fröccsenjen szét.

    9

    Hűtsd le teljesen, majd öntsd egy sterilizált üvegbe és tárold hűtőszekrényben.

    A sterilizált üvegben a ketchup hosszabb ideig eltartható.