BBQ grillezett mézes-gyömbéres őszibarack tálalva

BBQ grillezett mézes-gyömbéres őszibarack

A grillezett mézes-gyömbéres őszibarack egy különleges nyári desszert, amely a gyümölcs természetes édességét emeli ki a füstös grillezési technikával. A méz és a gyömbér kombinációja friss és fűszeres ízvilágot teremt, amely tökéletesen harmonizál az őszibarack lédús textúrájával. A grillezett gyümölcsök népszerűek a mediterrán és ázsiai konyhákban, ahol gyakran kombinálják őket mézes, citrusos és fűszeres marinádokkal. A méz enyhe karamellizálódása és a gyömbér csípős melegsége egyedi karaktert ad ennek a desszertnek, amely akár köretként is tálalható grillezett húsok mellé. Ez a recept tökéletes választás egy nyári grillparti különlegességeként, de akár önálló desszertként is tálalható. Ha még izgalmasabb ízélményre vágysz, próbáld meg vaníliafagyival vagy joghurttal tálalni!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 6 perc
Teljes 16 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Friss őszibarack
50 g Méz
30 ml Olvasztott vaj
10 g Friss gyömbér
20 ml Friss citromlé
1 tk. Fahéj
1 tk. Vanília kivonat
30 g Aprított mandula (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg az őszibarackokat, vágd félbe, és távolítsd el a magot. Ha szeretnéd, hagyhatod a héját rajta, hogy grillezés közben megőrizze a formáját.

    A héj segít megőrizni a barack formáját, de ha nem szereted a héját, nyugodtan hámozd meg. Érett, de nem túl puha barackokat válassz a grillezéshez.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a mézet, az olvasztott vajat, a reszelt gyömbért, a citromlevet, a fahéjat és a vanília kivonatot.

    A gyömbér mennyiségét ízlés szerint állítsd be. Ha szereted a pikáns ízeket, tegyél bele több gyömbért. A citromlé helyett használhatsz narancslevet is.

    3

    Ecsettel kend be az őszibarack vágott oldalát az elkészített mézes-gyömbéres keverékkel, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az ízek jól beszívódjanak.

    A pácolás segít, hogy a barackok még ízletesebbek legyenek. Ha van időd, akár 30 percig is pácolhatod őket.

    4

    Forrósítsd fel a grillt közepes-magas hőfokon. Kend meg a rácsot egy kevés olvasztott vajjal, hogy a barack ne ragadjon le.

    A vaj helyett használhatsz olajat is, de a vaj finomabb ízt ad. Győződj meg róla, hogy a rács tiszta, mielőtt megkened.

    5

    Helyezd a barackokat a vágott felükkel lefelé a grillrácsra, és süsd 3-4 percig, amíg karamellizált grillcsíkok nem keletkeznek rajtuk.

    Figyelj oda, hogy ne égjenek meg a barackok. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    6

    Fordítsd meg a barackokat, és süsd további 2 percig, hogy az egész gyümölcs átmelegedjen és még szaftosabb legyen.

    A barackok akkor vannak készen, ha puhák és szaftosak. Ha nem vagy biztos benne, szúrj bele egy villát.

    7

    Tálalás előtt locsold meg a maradék mézes-gyömbéres keverékkel, és ha szeretnéd, szórd meg aprított mandulával az extra ropogós textúráért.

    A barackokat tálalhatod vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is. Ha szereted a diós ízt, szórhatsz rá aprított diót is. A menta levelekkel díszítve még szebb lesz.