Beignet tálalva porcukorral

Beignet

A beignet egy hagyományos francia fánk, amely a 18. század óta népszerű. Különösen ismert New Orleansban, ahol a Café du Monde kávézóban legendás édességként kínálják. A puha, könnyű tésztájú fánkot bőségesen megszórják porcukorral, és frissen, melegen fogyasztják. A beignet tökéletes kísérője egy csésze erős kávénak, és különösen népszerű reggeli finomságként. Ha szereted a könnyed, édes süteményeket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 1 óra 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 20 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
50 g Kristálycukor
1 csipet
7 g Száraz élesztő
250 ml Meleg tej
2 db Tojás
50 g Vaj
1 tk. Vaníliakivonat
500 ml Olaj a sütéshez
100 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt.

    Ügyelj arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolja a kelést.

    2

    Add hozzá a meleg tejet, a felvert tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összedolgozni a tésztát.

    A tej legyen langyos, de ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tojásokat verd fel, hogy könnyebben elkeveredjenek.

    3

    Olvaszd meg a vajat, és fokozatosan adagold a tésztához, miközben folyamatosan gyúrod, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A vajat hagyd kicsit hűlni, mielőtt a tésztához adod, hogy ne főzze meg a tojásokat. A tésztát alaposan gyúrd, hogy a glutén aktiválódjon.

    4

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely segít a tésztának gyorsabban kelni. A kikapcsolt sütő egy tál forró vízzel jó megoldás lehet.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, majd vágj belőle négyzeteket vagy téglalapokat.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, és éles késsel vágd, hogy a formák szép szabályosak legyenek.

    6

    Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú a beignet sikeréhez. Ha túl alacsony, a tészta megszívja magát olajjal, ha túl magas, kívül megég, belül nyers marad.

    7

    Süsd a beignet-eket 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek. Ne zsúfold tele az edényt, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen.

    Ne tegyél túl sok tésztát egyszerre az olajba, mert az lehűti az olajat, és a beignet-ek nem fognak megfelelően sülni.

    8

    Szedd ki a megsült beignet-eket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Hagyd őket kissé hűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a beignet-ek nem lesznek túl zsírosak.

    9

    Szórd meg bőségesen porcukorral, és melegen tálald.

    A porcukor jobban tapad a meleg beignet-ekre. Szórd meg őket közvetlenül tálalás előtt.