Bolinho de bacalhau gluténmentes aranybarna tőkehal golyók tálalva

Bolinho de bacalhau gluténmentes

Bolinho de Bacalhau, azaz tőkehal golyó, a brazil konyha egyik legismertebb étke. A tőkehal, mint alapanyag különösen fontos szerepet kapott a portugál és brazil gasztronómiában. A gluténmentes változatban a burgonya és tojás alkotja az alapot, így azok számára is ideális, akik elkerülik a glutént. A golyók finom ropogós külsejükkel és szaftos belsejükkel kiemelkednek az étkezésekből. A Bolinho de Bacalhau tökéletes választás ünnepi étkezésekre, vagy egyszerű napi falatozóként.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
0.5 tk.
300 g Füstölt tőkehal filé
400 g Főtt burgonya
2 db Tojás
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Friss petrezselyem
1 csipet
500 ml Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Főzd meg a burgonyát, amíg teljesen puha lesz. Ha kész, tedd félre, hogy kihűljön. Ezt követően hámozd meg és törd össze egy villával vagy krumplinyomóval.

    Ha gyorsabb szeretnél lenni, a burgonyát kisebb darabokra vághatod, így hamarabb megfő.

    2

    A füstölt tőkehalat forró vízben főzd meg 10-15 percig, majd szedd le a bőrét és a szálkákat, és törd darabokra. Ha nem szeretnél túl erős hal ízt, érdemes előtte egy-két órára vízben áztatni a tőkehalat.

    Ne hagyd ki a hal áztatását, mert segít enyhíteni a sósságot.

    3

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, majd egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg őket, amíg üvegesek lesznek.

    A fokhagymát mindig az olajhoz add, hogy ne égjen meg és megőrizze ízét.

    4

    Keverd össze a tördelt burgonyát, a halat, a pirított hagymát és fokhagymát, valamint a tojásokat. Add hozzá a petrezselymet, sót, és keverd össze alaposan.

    Ha a tészta túl lágy lenne, egy kis rizslisztet adhatunk hozzá a formázás megkönnyítésére.

    5

    A kész masszából formázz kis golyókat vagy pogácsákat, majd melegítsd fel az olajat egy serpenyőben.

    A golyókat kézzel is formázhatod, de ha kevésbé ragad, érdemes egy evőkanalat használni a formázáshoz.

    6

    A forró olajban süsd ki a golyókat 4-5 percig, amíg szépen aranybarna színt nem kapnak. Papírtörlőn csepegtesd le őket.

    Az olaj megfelelő hőmérsékletét egy kis darab burgonyával ellenőrizheted. Ha azonnal sülni kezd, akkor elérte a kívánt hőmérsékletet.