Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Győződj meg róla, hogy az élesztő friss, különben a tészta nem fog megkelni.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a bourbon whiskey-t és a vaníliakivonatot.
A tej legyen meleg, de ne forró, mert a forró tej megöli az élesztőt.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A gépi dagasztás is jó megoldás, de kézzel is tökéletes, ha elég ideig gyúrod.
Fedd le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet a 25-28°C. Ha nincs ilyen helyed, a sütőt is használhatod: melegítsd elő 50°C-ra, majd kapcsold ki, és tedd be a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A kiszaggatott körök közepét is szaggasd ki egy kisebb pogácsaszaggatóval, hogy igazi fánk formát kapj.
A kiszaggatott fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés is fontos, hogy a fánkok még levegősebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, egy kenyérkockával is tesztelheted az olaj hőmérsékletét. Ha a kenyérkocka 30 másodperc alatt aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél egyszerre túl sok fánkot az olajba, mert lehűtik az olajat, és a fánkok nem sülnek át egyenletesen.
Miután a fánkok langyosra hűltek, szórd meg őket porcukorral, vagy készíts hozzá bourbon-mázt.
A bourbon-mázhoz keverj össze porcukrot egy kevés bourbon whiskey-vel és tejjel, amíg sima, folyékony mázat nem kapsz. Mártsd bele a fánkokat a mázba, és hagyd megdermedni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.