Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg ideális hőmérséklet.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást, a vaníliát és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kész perec száraz lehet.
A bourbont öntsd a tésztához, és jól dolgozd össze, hogy egyenletesen eloszoljon.
A bourbon intenzív ízt ad a tésztának. Ha nem szereted a bourbon ízét, helyettesítheted rumaromával vagy elhagyhatod.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tészta akkor kel a legszebben, ha meleg, huzatmentes helyen pihenteted. A sütőt alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) bekapcsolva is használhatod kelesztésre.
Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.
A perec formázásához sodorj a tésztából hosszú rudakat, majd formázd pereccé. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, mielőtt újra próbálkoznál.
Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.
Ez a második kelesztés segít, hogy a perecek még könnyebbek és puhábbak legyenek.
Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral. Ezzel egy finom, karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a kenéshez. A barna cukor helyett használhatsz kristálycukrot is, de a barna cukor karamellesebb ízt ad.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a perecekre, nehogy megégjenek. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A bourbon és a vanília édes és fűszeres kombinációja igazi különlegessé teszi ezt a perecet.
A rácson hagyva a perecek alja is szellőzik, így nem áznak el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.