Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 percig.
Az élesztő felfuttatásához a tej hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert a forró tej elpusztítja az élesztőt.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A vajat ne forrón add a tésztához, hagyd kicsit hűlni, hogy ne főzze meg a tojást. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
Add hozzá a bourbont a tésztához, és jól dolgozd össze, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.
Ha nem szereted a bourbon ízét, helyettesítheted rumaromával vagy elhagyhatod, de a bourbon egyedi ízt kölcsönöz a perecnek.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje. A meleg hely segíti a kelést, a sütőben alacsony hőfokon (30-40°C) is kelesztheted.
Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.
A tésztadarabokat mérleggel is kimérheted, hogy egyenlő méretűek legyenek a perecek.
Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig.
A második kelesztés után a perecek még könnyebbek és puhábbak lesznek.
Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg barna cukorral és fahéjjal. Ez adja meg a perecek finom, fűszeres ízét és szép aranybarna színét.
A tojás helyett tejjel vagy tejszínnel is megkenheted a pereceket. A fahéj helyett használhatsz más fűszereket is, például szerecsendiót vagy kardamomot.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.
A sütési idő függ a sütő típusától, figyelj a perecekre, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A bourbon illata és a fahéjas cukor tökéletes párosítást alkot.
A rács segíti a levegő áramlását, így a perecek alja nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.