Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Túl hideg vízben nem aktiválódik az élesztő, túl melegben pedig elpusztul. A langyos víz az ideális.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tésztát alaposan gyúrd át, hogy rugalmas legyen. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz a focaccia.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg helyen pihentesd, például a sütőben alacsony hőfokon vagy egy radiátor közelében. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, ezért takard le konyharuhával.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát óvatosan nyújtsd, hogy ne sérüljön a szerkezete.
A bresaolát szeleteld vékony csíkokra, és szórd a kinyújtott tésztára. A rukkolát öblítsd le és szórd a tetejére.
A bresaola helyett használhatsz másféle pácolt húst is, például sonkát vagy szalámit. A rukkolát közvetlenül tálalás előtt szórd a tetejére, hogy ne fonnyadjon meg.
A tészta szélét hajtsd fel egy kicsit, majd óvatosan nyomkodd bele a bresaolát és a rukkolát. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A tésztaszéleket alaposan nyomkodd le, hogy a feltét ne essen le sütés közben.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a focacciára és ha szükséges, vedd ki hamarabb, vagy süsd tovább.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focaccia frissen a legfinomabb! Tálalhatod önmagában, vagy kínálhatod mellé olívaolajat és balzsamecetet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.