Bugnes hagyományos francia fánk tálalva

Bugnes

A Bugnes egy tradicionális francia fánk, amely különösen Lyon és Provence régióiban népszerű. Ezt az édes, ropogós süteményt gyakran a farsangi időszakban készítik, és hasonlít az olasz chiacchiere vagy a magyar csörögefánkhoz. A Bugnes titka a vékony tészta, amely sütés közben enyhén hólyagos lesz, és a porcukros bevonat, amely tökéletesen kiegészíti az ízét. Franciaországban generációk óta készítik ezt a finomságot családi ünnepeken és különleges alkalmakon, de bármikor élvezhető egy csésze forró kávé vagy tea mellé.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
50 g Vaj
50 g Cukor
2 db Tojás
5 g Sütőpor
1 db Narancshéj (reszelt)
1 csipet
500 ml Növényi olaj (sütéshez)
30 g Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a reszelt narancshéjat.

    A narancshéj helyett használhatsz citromhéjat is.

    2

    Add hozzá a puha vajat és morzsold el a száraz hozzávalókban, amíg finom, morzsalékos állagot nem kapsz.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen el lehessen morzsolni.

    3

    Üsd bele a tojásokat, és gyúrd össze, amíg egy homogén, rugalmas tésztát kapsz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz.

    4

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig szobahőmérsékleten.

    A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, majd vágd rombusz alakúra.

    A rombuszok közepén ejthetsz egy kis vágást, és áthúzhatod rajta a tészta egyik végét, így szebb formát kaphatsz.

    6

    Egy mély serpenyőben vagy edényben hevítsd fel az olajat 170°C-ra.

    Az olaj hőmérsékletét hőmérővel ellenőrizd, vagy dobd bele egy kis darab kenyeret. Ha azonnal barnulni kezd, akkor túl forró.

    7

    Süsd a tésztadarabokat aranybarnára, oldalanként kb. 1-2 percig. Ne zsúfold túl az edényt, hogy egyenletesen süljenek.

    Ha túl sok tésztát teszel egyszerre az olajba, az lehűti az olajat, és a tészta megszívja magát olajjal.

    8

    Szedd ki a sült Bugnes-t papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassák.

    Azonnal szedd ki a tésztát az olajból, amint aranybarnára sült, különben megég.

    9

    Még melegen szórd meg porcukorral, és frissen tálald.

    A porcukrot szitán keresztül szórd a tésztára, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.