Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, így könnyebben morzsolható és a pogácsa is omlósabb lesz.
A főtt, kihűlt burgonyát törd át, és add hozzá a lisztes keverékhez.
A burgonyát alaposan törd át, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, mert azok nehezítik a tészta nyújtását.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat pihentetés után végezd, hogy a tészta ne húzódjon vissza. A hajtogatások során a tészta közé zárt levegőrétegek teszik levelessé a pogácsát.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta lazább lesz és könnyebben nyújtható.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A szaggatót mártsd lisztbe, hogy könnyebben váljon el a tésztától. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy szebb színe legyen a pogácsának.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj, hogy a pogácsák ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.
Rácson hagyd hűlni, hogy alulról is szellőzzön és ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.