Burgonyás pogácsa tálalva

Burgonyás pogácsa

A burgonyás pogácsa egy hagyományos magyar sós sütemény, amely generációk óta népszerű. A főtt burgonya hozzáadása puhábbá és szaftosabbá teszi a tésztát, amely így másnap is friss marad. Ez a pogácsa tökéletes választás egy családi összejövetelre, vendégvárónak vagy egy gyors uzsonnára. A kívül ropogós, belül omlós állag miatt mindenki imádni fogja, és garantáltan gyorsan elfogy az asztalról.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
300 g Főtt burgonya
100 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, így könnyebben morzsolható és a pogácsa is omlósabb lesz.

    3

    A főtt, kihűlt burgonyát törd át, és add hozzá a lisztes keverékhez.

    A burgonyát alaposan törd át, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, mert azok nehezítik a tészta nyújtását.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat pihentetés után végezd, hogy a tészta ne húzódjon vissza. A hajtogatások során a tészta közé zárt levegőrétegek teszik levelessé a pogácsát.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta lazább lesz és könnyebben nyújtható.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggatót mártsd lisztbe, hogy könnyebben váljon el a tésztától. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze és nyújtsd ki újra.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy szebb színe legyen a pogácsának.

    9

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj, hogy a pogácsák ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.

    Rácson hagyd hűlni, hogy alulról is szellőzzön és ne ázzon el.