Cakwe tejföllel, ropogós sütemény tejfölös fokhagymás mártással

Cakwe tejföllel

A cakwe egy hagyományos magyar sütemény, amelyet édes változatban gyakran fogyasztanak. A tészta ropogós, kívül aranybarna, belül pedig puha, míg a tejföl és a fokhagyma kombinációja egy különleges ízélményt ad. A cakwe tejföllel az egyik legismertebb és legkedveltebb étel, amely különféle ünnepi alkalmakra vagy gyors vacsorákhoz is ideális. Az édes és sós ízek egyensúlya minden falatban igazi élvezetet nyújt.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
1 tk.
250 ml Víz
3 ek. Olívaolaj
200 g Tejföl
1 gerezd Fokhagyma
1 tk. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepén. Az élesztőt morzsold bele, és öntsd rá a cukrot és egy kis langyos vizet. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut az élesztő.

    A langyos víz segít aktiválni az élesztőt, de ne legyen túl forró, különben elpusztítja az élesztőt.

    2

    A felfutott élesztőt keverd össze a liszttel, és adj hozzá egy csipet sót. Kézzel vagy géppel dolgozd össze a tésztát, amíg sima, rugalmas állagú nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még vizet.

    A tészta rugalmassága és puhasága kulcsfontosságú a jó cakwe elkészítéséhez. Ha túl ragacsos, pici lisztet adhatsz hozzá.

    3

    A tésztát takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1-1,5 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A tésztát gyorsabban kelesztheted, ha a konyhában egy tál víz is melegszik, hogy párás környezetet biztosítson.

    4

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki lisztezett felületre, és nyújtsd ki 1 cm vastagságúra. Ezután vágd fel téglalapokra, és forgasd meg mindegyiket egy kis lisztben.

    Ha a tészta túl ragad, szórj rá egy kevés lisztet, hogy könnyebben nyújthasd.

    5

    Egy mély serpenyőben vagy fazékban forrósíts olajat, majd a kiszaggatott tésztákat süsd meg mindkét oldalukon, amíg szép aranybarnák lesznek.

    A megfelelő olajhőmérséklet kulcsfontosságú – ha túl hideg az olaj, a tészta magába szívja, ha túl forró, gyorsan megég.

    6

    Miután a cakwe elkészült, szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

    A papírtörlő segít, hogy a felesleges olaj eltávozzon, így a cakwe kívül ropogós és nem túl olajos marad.

    7

    A tejfölt ízesítsd a fokhagyma finomra zúzott gerezdeivel és friss petrezselyemmel, majd tálald a friss cakwét a fokhagymás tejföllel.

    A fokhagyma és a petrezselyem frissessége kiválóan kiemeli a sült tészta ízét, és gazdag ízvilágot ad.