Calzone bazsalikommal, aranybarna kérgű, bazsalikommal és sajttal töltve

Calzone bazsalikommal

A Calzone az olasz konyha egyik legismertebb étele, egy pizzatekercs, amelyet bazsalikommal, mozzarellával és paradicsomszósszal töltenek. Az eredeti calzone-t Nápolyban készítették először, és gyorsan népszerűvé vált. A bazsalikomos calzone tökéletes étel, gyorsan elkészíthető, és mindenki kedvence lehet. A calzone ideális választás vacsorára, vagy bármilyen alkalomra, amikor valami laktató, de egyszerű ételt szeretnél készíteni.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Víz
10 g Élesztő
1 tk. Cukor
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
1 csokor Bazsalikom friss
200 g Mozzarella sajt
100 g Paradicsomszósz
50 g Parmezán sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd el az élesztőt aktiválni. Oldd fel a cukrot meleg vízben, majd szórd bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, amíg buborékok keletkeznek rajta.

    A víz ne legyen túl forró, mert elpusztíthatja az élesztőt. Langyos vízre van szükség.

    2

    A lisztet és a sót egy tálban keverd össze. Ezután öntsd hozzá az élesztős vízkeveréket és az olívaolajat. Kezdd el összegyúrni a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy megfelelő állagot kapj.

    3

    Dugd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órát, amíg duplájára nő.

    A pihentetett tészta könnyebben formálható, így a calzone szebb lesz.

    4

    Amíg a tészta kel, készítsd elő a bazsalikomot. A friss bazsalikom leveleit vágd apróra, hogy jobban eloszoljon a calzone-ban. A mozzarella sajtot reszeld le, és készítsd elő a paradicsomszószt.

    A friss bazsalikom intenzívebb ízt ad a calzone-nak, így érdemes nem spórolni vele.

    5

    Miután a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 30x30 cm-es négyzet alakúra.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, hogy ne szakadjon szét sülés közben.

    6

    A kinyújtott tésztát kend meg egy vékony réteg paradicsomszósszal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a bazsalikomot, a mozzarella sajtot és a reszelt parmezánt.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, hogy a calzone szépen összezáródjon, és ne szakadjon szét.

    7

    Hajtsd félbe a tésztát, hogy egy félkört kapj. Az oldalait jól nyomd le, hogy a töltelék ne szökjön ki.

    A szélek erős nyomása elengedhetetlen a calzone tökéletes formájához.

    8

    Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kend meg egy felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen.

    A tojáskenés segít, hogy a calzone kérge ropogós legyen, és szép fényt ad neki.

    9

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, amíg a tészta aranybarna és a sajt megolvad.

    Ne süsd túl a calzone-t, mert akkor száraz lesz. Az utolsó 5 percben figyelj rá!