Kezdd el az élesztőt aktiválni. Oldd fel a cukrot meleg vízben, majd szórd bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, amíg buborékok keletkeznek rajta.
A víz ne legyen túl forró, mert elpusztíthatja az élesztőt. Langyos vízre van szükség.
A lisztet és a sót egy tálban keverd össze. Ezután öntsd hozzá az élesztős vízkeveréket és az olívaolajat. Kezdd el összegyúrni a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, hogy megfelelő állagot kapj.
Dugd a tésztát egy enyhén olajozott tálba, takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órát, amíg duplájára nő.
A pihentetett tészta könnyebben formálható, így a calzone szebb lesz.
Amíg a tészta kel, készítsd elő a tölteléket. A füstölt lazacot szeleteld fel, a mozzarella sajtot reszeld le, és készítsd elő a friss kaprot.
A kapor tökéletesen illik a füstölt lazachoz, de ne rakj túl sokat, hogy ne nyomja el a többi ízt.
Miután a tészta megkelt, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ki kb. 30x30 cm-es négyzet alakúra.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, hogy ne szakadjon szét sülés közben.
A kinyújtott tésztát kend meg egy vékony réteg paradicsomszósszal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a füstölt lazacot, a mozzarella sajtot, a kaprot és a reszelt parmezánt.
Ne tegyél túl sok tölteléket, hogy a calzone szépen összezáródjon, és ne szakadjon szét.
Hajtsd félbe a tésztát, hogy egy félkört kapj. Az oldalait jól nyomd le, hogy a töltelék ne szökjön ki.
A szélek erős nyomása elengedhetetlen a calzone tökéletes formájához.
Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kend meg egy felvert tojással, hogy szép aranybarna legyen.
A tojáskenés segít, hogy a calzone kérge ropogós legyen, és szép fényt ad neki.
Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, amíg a tészta aranybarna és a sajt megolvad.
Ne süsd túl a calzone-t, mert akkor száraz lesz. Az utolsó 5 percben figyelj rá!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.