Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A kézmeleg a legjobb.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a kikapcsolt, de előzőleg kicsit bemelegített sütő, vagy egy radiátor közelében.
A fokhagymát aprítsd fel, és keverd össze a tejföllel, a fekete borssal és az oregánóval.
A fokhagymát reszelve még intenzívebb ízt érhetsz el.
A diót durvára vágd fel, és egy száraz serpenyőben pirítsd meg néhány percig, hogy intenzívebb íze legyen.
Vigyázz, a dió könnyen megég! Folyamatosan kevergesd a serpenyőben.
A camembert sajtot vágd kisebb szeletekre, a mozzarellát reszeld le.
A camembert-t könnyebb szeletelni, ha előtte 15-20 percre a fagyasztóba teszed.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
A tésztát könnyebb nyújtani, ha pihenteted néhány percig nyújtás előtt.
A tészta egyik felére kanalazz a fűszeres tejfölből, helyezd rá a camembert szeleteket, a reszelt mozzarellát, és szórd meg a pirított dióval.
Ne töltsd túl a tésztát, mert akkor kifolyhat a töltelék sütés közben.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket lekenheted egy kis vízzel vagy tojással, hogy jobban összetapadjanak.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet vagy olvasztott vajat is a tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a calzone színére! Ha nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Sütés után csorgass rá egy kevés mézet a tökéletes ízharmónia érdekében.
A méz helyett használhatsz balzsamecetkrémet is, ha kevésbé édes ízre vágysz.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha nagyon türelmetlen vagy, vágd meg a calzonét egy kicsit a tetején, hogy a gőz távozhasson, így hamarabb hűl.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.