Caponata paprikával és mandulával tálalva, rusztikus tálban

Caponata paprikával és mandulával

A caponata Szicília egyik legismertebb étele, melyet évszázadok óta készítenek különböző helyi változatokban. A paprikával és mandulával készült változat egy modern, de mégis hagyományőrző adaptáció, amely a klasszikus alapanyagokat új ízekkel ötvözi. A pirított mandula ropogóssága remekül ellenpontozza a padlizsán puhaságát és a paradicsomos-mézes ízvilágot. Képzeld el, ahogy a kaliforniai paprika sül a serpenyőben, édeskés illata keveredik a vöröshagyma karamelles aromájával, miközben a háttérben a padlizsán sül ropogósra. A recept technikai titka a mandula pirítása – ezt soha ne hagyd ki, hiszen ettől válik az étel karakteressé. Ez a caponata tökéletes választás lehet ünnepi előételként, vegetáriánus vendégek fogadására vagy könnyű nyári vacsorára friss bagettel vagy ciabattával tálalva.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 55 perc
970 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Padlizsán
200 g Piros kaliforniai paprika
150 g Vöröshagyma
400 g Paradicsom
30 g Kapribogyó
80 g Zöld olívabogyó
50 g Mandula (szeletelt, pirított)
40 ml Vörösborecet
15 g Cukor
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, vágd 1,5 cm-es kockákra, sózd be, és tedd szűrőbe legalább 30 percre. Ez eltávolítja a kesernyés levet.

    A padlizsánt töröld szárazra sütés előtt, hogy ne szívjon fel túl sok olajat.

    2

    A kaliforniai paprikát, paradicsomot és hagymát aprítsd fel. A paradicsomot előtte forrázd, és húzd le a héját a jobb állag érdekében.

    A paprika édes karaktere kiválóan kiegyensúlyozza a kapribogyó savasságát.

    3

    Egy serpenyőben süsd meg a padlizsánt aranybarnára, majd szedd ki és tedd félre. Ne zsúfold a serpenyőt.

    Több részletben süsd, különben a padlizsán inkább párolódik, mint sül.

    4

    Ugyanabban a serpenyőben párold meg a hagymát, majd add hozzá a kaliforniai paprikát és a paradicsomot. Főzd 10 percig, míg a zöldségek kissé megpuhulnak.

    Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja, de ne is törjenek össze a zöldségek.

    5

    Add hozzá az olívabogyót, kapribogyót, cukrot és az ecetet. Keverd jól el, és főzd további 5 percig.

    Az ecet-cukor kombinációja megteremti a jellegzetes édes-savanyú caponata ízt – ízlés szerint módosítható.

    6

    Tedd vissza a padlizsánt a serpenyőbe, keverd óvatosan össze a többi hozzávalóval. Főzd alacsony lángon további 5-10 percig.

    A keverést inkább rázással végezd, így nem törnek szét az alapanyagok.

    7

    A tűzről levéve szórd meg a pirított mandulával, hagyd állni legalább 15 percig tálalás előtt. Hidegen vagy langyosan tálald.

    A mandulát közvetlenül a tálalás előtt add hozzá, hogy ropogós maradjon.