Chak-chak piramis formában, mézes szirupban áztatott tésztatekercsek

Chak-chak piramis formában

A chak-chak egy hagyományos orosz desszert, amely mézes szirupban áztatott, ropogós tésztatekercsekből készül. Az ételt eredetileg Tatarföldön készítették, és azóta népszerűvé vált az egész orosz kultúrában. A chak-chak piramis formájában történő tálalása egy különleges változata ennek a desszertnek, amely szép és esztétikus módon mutatja be az édességet. Az édes méz és a ropogós tésztarétegek kombinációja ínycsiklandó finomságot ad, ami tökéletes választás ünnepi alkalmakra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Liszt
2 db Tojás
2 ek. Tejföl
2 ek. Cukor
0.5 tk. Szódabikarbóna
1 csipet
500 ml Olaj
200 g Méz
2 ek. Cukorszirup
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, tojást, tejfölt, szódabikarbónát, sót és cukrot tedd egy tálba, majd gyúrd össze, hogy egy sima tésztát kapj.

    Ne gyúrd túl sokáig a tésztát, mert akkor kemény lesz, hanem csak annyira, hogy sima és rugalmas állagot érj el.

    2

    A tésztát pihentesd 10-15 percig, majd oszd fel egyenlő részekre.

    Ha a tészta túl ragadós, egy kis lisztet adhatsz hozzá, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    3

    A tészta részeket sodord ki vékony réteggé, majd vágd fel kis csíkokra, és formázz belőlük apró tekercseket.

    A csíkokat igyekezz egyenlő méretűre vágni, hogy a piramisok egyenletesek legyenek.

    4

    Egy nagy serpenyőben melegíts olajat, és süsd meg a tésztatekercseket, amíg aranybarnára nem sülnek.

    Az olaj hőmérséklete fontos, hogy ne égjenek meg, de belül puhák maradjanak. Ha túl forró, gyorsan megéghetnek.

    5

    A kész, pirított tésztatekercseket helyezd egy papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges zsírt, és könnyebb lesz tálalni.

    6

    Közben egy lábasban melegítsd fel a mézet, cukorszirupot és vizet, és forrald össze, hogy szirupot kapj.

    A méz és a cukorszirup segít, hogy a chak-chak ropogós és édes legyen, így ne hagyd el ezt a lépést.

    7

    A megsült tésztákat egy tálba tedd, öntsd rá a szirupot, és keverd össze, hogy minden darab bevonódjon.

    Hagyd a tésztát a szirupban pihenni egy kicsit, hogy jól magába szívja a nedvességet.

    8

    A chak-chakot formázd piramis alakúra, és tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.

    A formázásnál ügyelj arra, hogy minden réteg szoros legyen, hogy ne essen szét a végén.