Chakka pradhaman jackfruitból, kókusztejjel és pisztáciával díszítve

Chakka pradhaman

A Chakka pradhaman egy hagyományos dél-indiai desszert, amelyet a Kerala államban készítenek, és a jackfruit (szamóca fa) az egyik fő összetevője. A desszert gazdag kókusztejben, rózsavízzel és fűszerekkel, amely egyedi és kellemes ízvilágot biztosít. Az étel története évszázadokra nyúlik vissza, és azóta is a dél-indiai ünnepi étkezések elengedhetetlen része.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Jackfruit (friss vagy konzerv)
150 g Cukor
400 ml Kókusztej
3 ek. Ghee (íróvaj)
1 ek. Rózsavíz
1 tk. Kardamom
1 csipet Fahéj
50 g Pistáciadió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A jackfruitot (ha friss) vágd kisebb darabokra, és távolítsd el a kemény részeket. Ha konzerv jackfruitot használsz, egyszerűen öntsd le a levét, és tedd félre a húsát.

    A friss jackfruitot előzőleg is le lehet fagyasztani, hogy könnyebben dolgozhassunk vele.

    2

    A jackfruitot egy serpenyőben, alacsony lángon, egy evőkanál ghee-ben pirítsd meg, amíg a gyümölcs megpuhul és karamellizálódik.

    Ne pörköld túl a jackfruitot, mert akkor megéghet, de a karamellizált részek szép ízt adnak az ételnek.

    3

    Add hozzá a cukrot és a kókusztejet a pirított jackfruithoz. Keverd jól össze, hogy a cukor feloldódjon és a kókusztej is jól elkeveredjen.

    Ne hagyd, hogy a cukor teljesen felolvadjon, mert a textúra és az íz is gazdagabb lesz, ha egy kicsit karamellizálódik.

    4

    Adj hozzá egy csipet fahéjat, kardamomot és egy evőkanál rózsavizet. Keverd újra, és hagyd, hogy a keverék sűrűsödjön, miközben folyamatosan kevergeted.

    A rózsavíz nagyon erőteljes, ezért ne adj túl sokat. Csak egy kevés kell, hogy kiemelje az ízeket.

    5

    Miután a keverék besűrűsödött, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha túl sűrűnek találod, egy kevés meleg vízzel hígíthatod.

    6

    Tálalás előtt pirítsd meg a pisztáciát egy serpenyőben, és szórd a desszert tetejére. Tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.

    A pisztáciát frissen pirítva használd, hogy a legjobb ízt és ropogósságot kapd.