Chaler Payesh tálalva, gazdag, fűszeres rizses édesség mandulával és rózsavízzel

Chaler Payesh (Gobindobhog rizzsel)

A Chaler Payesh egy hagyományos bengáli édesség, amelyet születésnapokon és ünnepeken is gyakran készítenek. A rizst tejjel és egy csipetnyi sáfránnyal főzik, hogy gazdag, aromás ízt adjanak neki. A fűszerek, mint a kardamom és a fahéj, mélyítik az édesség ízét, míg a ghee és a rózsavíz különleges finomságot kölcsönöznek neki. A payesh több generáción keresztül öröklődő recept, amely a bengáli kultúra édes befejezése.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Gobindobhog rizs
500 ml Tej
100 g Cukor
2 ek. Ghee
3 db Zöld kardamom
1 rúd Fahéj
20 g Rozs
1 csipet Sáfrány
10 g Pistácia
10 g Mandula
1 ek. Rózsavíz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst öblítsd le alaposan, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat, majd tedd félre.

    A rizs alapos leöblítése segít, hogy ne legyen ragacsos a végén.

    2

    Egy nagy edényben melegítsd fel a gheet, és add hozzá a zöld kardamomot, a fahéjat és a rozst. Pirítsd 2-3 percig, amíg az illatuk felszabadul.

    Ne hagyd, hogy a fűszerek megégjenek, különben keserű ízt adnak az ételnek.

    3

    Add hozzá a leöblített rizst, és pirítsd 3-4 percig, amíg a rizs kissé áttetszővé nem válik.

    A rizst lassú tűzön pirítsd, hogy ne égjen meg, és minden szemét egyenletesen áthúzzon a fűszerekkel.

    4

    Öntsd rá a tejet, majd add hozzá a sáfrányt, és forrald fel. Amikor felforrt, csökkentsd a hőt, és hagyd lassan főni 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul.

    Ha a tej túl hamar elforr, adj hozzá egy kis vizet, hogy megakadályozd, hogy túl sűrű legyen.

    5

    Miután a rizs megpuhult, add hozzá a cukrot, és keverd jól össze. Főzd még 5 percig, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    Az édesség fokozásához egy kis extra rózsavíz is adható.

    6

    Tálald a payesht, és szórd meg apróra vágott mandulával, pistáciával, valamint néhány csepp rózsavízzel a finom illat érdekében.

    A payesh hagyományosan langyosan tálalható, de hidegen is nagyon ízletes.