A rizst öblítsd le alaposan, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat, majd tedd félre.
A rizs alapos leöblítése segít, hogy ne legyen ragacsos a végén.
Egy nagy edényben melegítsd fel a gheet, és add hozzá a zöld kardamomot, a fahéjat és a rozst. Pirítsd 2-3 percig, amíg az illatuk felszabadul.
Ne hagyd, hogy a fűszerek megégjenek, különben keserű ízt adnak az ételnek.
Add hozzá a leöblített rizst, és pirítsd 3-4 percig, amíg a rizs kissé áttetszővé nem válik.
A rizst lassú tűzön pirítsd, hogy ne égjen meg, és minden szemét egyenletesen áthúzzon a fűszerekkel.
Öntsd rá a tejet, majd add hozzá a sáfrányt, és forrald fel. Amikor felforrt, csökkentsd a hőt, és hagyd lassan főni 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul.
Ha a tej túl hamar elforr, adj hozzá egy kis vizet, hogy megakadályozd, hogy túl sűrű legyen.
Miután a rizs megpuhult, add hozzá a cukrot, és keverd jól össze. Főzd még 5 percig, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Az édesség fokozásához egy kis extra rózsavíz is adható.
Tálald a payesht, és szórd meg apróra vágott mandulával, pistáciával, valamint néhány csepp rózsavízzel a finom illat érdekében.
A payesh hagyományosan langyosan tálalható, de hidegen is nagyon ízletes.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.