Chilaquiles con frijoles refritos – piros szószos tortilla babbal, sajttal és tejföllel tálalva

Chilaquiles con frijoles refritos

A chilaquiles con frijoles refritos a mexikói háztartások egyik klasszikus és tápláló étele, amely ötvözi a ropogósra sült tortilla darabokat a paradicsomos-chilis szósszal és a gazdag, krémes refried babbal. A babos változat különösen népszerű a vegetáriánusok körében, mivel a fehérjedús babpüré tökéletes kiegészítője a fűszeres tortilla alapnak. A chilaquiles története egészen a 16. századig vezethető vissza, ahol a maradék tortilla újrahasznosításával született meg ez az ikonikus étel. Technikai tanács: a babpüré készítésekor fontos, hogy jól melegítsd át, hogy selymes és könnyen kanalazható állaga legyen. Amikor a tortilla darabokat beborítja a pikáns szósz, és mellé krémes babpüré, tejföl és reszelt sajt kerül, egyszerre roppanós, selymes és intenzív ízvilágot kapunk. Ez a recept tökéletes hétköznapi ebéd vagy gyors vacsora, amely laktató és autentikus mexikói hangulatot idéz meg otthonodban.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
940 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
6 db Tortilla (kukoricalap)
4 db Paradicsom
2 db Száraz chili (guajillo vagy ancho)
2 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
200 ml Olaj a sütéshez
1 csipet
100 g Reszelt sajt
100 g Tejföl
200 g Refried beans (pürésített sült bab)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tortilla lapokat vágd háromszögekre, majd forró olajban süsd aranybarnára. A kész darabokat papírtörlőre szedd, hogy a felesleges olajat felszívja.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy a tortilla darabok egyenletesen süljenek meg.

    2

    A paradicsomokat negyedeld, a fokhagymát és hagymát hámozd meg. A chilit áztasd forró vízbe 5 percre, majd távolítsd el a szárát és a magokat.

    A chili áztatása megkönnyíti a turmixolást, és selymesebb szószt eredményez.

    3

    Turmixold össze a paradicsomot, a chilit, fokhagymát és hagymát egy kevés vízzel. Egy serpenyőben hevíts olajat, öntsd bele a szószt, sózd meg, és főzd 8-10 percig, amíg besűrűsödik.

    Főzés közben kevergesd, hogy a szósz ne égjen le, és megmaradjon az élénk színe.

    4

    Add a szószhoz a ropogós tortilla darabokat, és óvatosan forgasd össze, hogy minden darabot bevonjon, de ne ázzanak el teljesen.

    Csak közvetlenül tálalás előtt keverd össze, hogy a tortilla ne veszítse el a roppanósságát.

    5

    Melegítsd meg a refried beans-t, majd tálaláskor kanalazz belőle minden adag chilaquiles mellé. Szórd meg reszelt sajttal és kanalazz rá tejfölt.

    A babpüré melegen és lágyan a legfinomabb – ne hagyd kihűlni tálalás előtt.