Chilis-étcsokoládés bagel tálalva

Chilis-étcsokoládés bagel

A chilis és étcsokoládés kombináció az azték kultúráig nyúlik vissza, ahol a kakaót gyakran fűszerezték chili paprikával. A modern bagel változat ezt az izgalmas ízpárosítást ötvözi a hagyományos péksüteménnyel, így egy különleges, enyhén csípős, mégis édes finomság születik. A bagel forró mézes vízben való előfőzése biztosítja a tökéletes állagot, míg az étcsokoládé gazdag ízt ad. Ha valami újat és izgalmasat keresel a reggelihez, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 1 óra 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 50 perc
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
30 g Méz
5 g
100 g Étcsokoládé (70% kakaótartalom felett)
2 g Őrölt chili
20 g Kakaópor
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a kakaóport és a sót. Ügyelj arra, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert az gátolhatja a kelést.

    A száraz hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a kakaópor egyenletesen eloszoljon.

    2

    A langyos vízhez add hozzá a mézet, majd keverd el, amíg teljesen feloldódik.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A langyos víz ideális hőmérséklete kb. 30-35°C.

    3

    Öntsd a mézes vizet a lisztes keverékhez, és kezdd el összedolgozni egy fakanállal vagy kézzel, amíg egy ragacsos tésztát kapsz.

    Ne öntsd az összes vizet egyszerre a liszthez, hanem fokozatosan adagold, hogy elkerüld a túl híg tésztát.

    4

    Dagaszd a tésztát 10-15 percig, amíg sima és rugalmas lesz. A dagasztás közben fokozatosan add hozzá az őrölt chilit és az apróra vágott étcsokoládét.

    A chili mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted a pikáns ízeket, tegyél bele többet.

    5

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, vagy amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltad.

    6

    Ha megkelt a tészta, oszd fel 8 egyenlő részre, és formázz belőlük gombócokat. Mindegyik gombócot lapítsd ki, majd az ujjaddal készíts egy lyukat a közepébe, és formázd meg a bageleket.

    A gombócok egyenletes méretűek legyenek, hogy a bagelek is egyformán süljenek meg.

    7

    Hagyd pihenni a bagel formázott darabjait további 15 percig, miközben egy nagy lábosban vizet forralsz egy evőkanál mézzel.

    A méz a vízben segít a bageleknek szép színt kapni sütés közben.

    8

    A bageleket egyenként főzd meg a mézes vízben 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    Ne főzd a bageleket túl sokáig, mert akkor kemények lesznek.

    9

    Előmelegített sütőben, 200°C-on süsd 18-20 percig, amíg aranybarnák és enyhén ropogósak lesznek.

    A sütési idő függ a sütődtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a bagelek.

    10

    Hagyd hűlni legalább 10 percig, majd tálald vajjal vagy extra csokoládéval megkenve.

    A bagel íze még intenzívebb lesz, ha egy kevés tengeri sót szórsz a tetejére tálalás előtt.