Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, ez segíti az élesztő munkáját.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, csak langyos, különben az élesztő elpusztul.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
A dagasztás fontos, hogy a tészta szép, rugalmas legyen. Ha géppel dagasztod, figyelj, hogy ne dagaszd túl.
Fedd le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes hely. Használhatsz a sütőt is, alacsony hőfokon.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd szórd bele az étcsokoládé darabkákat, és gyúrd bele óvatosan.
A csokoládédarabkákat óvatosan gyúrd bele, hogy ne törjenek össze teljesen.
Egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket a tésztából, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tálcára.
A kiszaggatott fánkokat helyezd egymástól távolabb, mert még kelni fognak.
Takard le a fánkokat egy tiszta konyharuhával, és hagyd őket további 30 percig kelni.
A második kelesztés segít, hogy a fánkok még könnyebbek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, dobd az olajba egy darab kenyeret. Ha aranybarnára sül kb. 1 perc alatt, akkor jó az olaj hőmérséklete.
Süsd a fánkokat oldalanként 1-2 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat, és a fánkok megszívják magukat olajjal.
Miután a fánkok langyosra hűltek, szórd meg őket porcukorral, vagy készíts hozzá csokoládés mázat.
A csokoládés mázhoz olvaszd fel a csokoládét egy kevés vajjal és tejjel. A mázat még melegen kend a fánkokra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.