Citromos gyömbéres rizs tálalva

Citromos gyömbéres rizs

A citromos gyömbéres rizs egy frissítő és fűszeres fogás, amely különösen jól illik grillezett húsokhoz vagy ázsiai ételek mellé. A gyömbér enyhén csípős aromája és a citrom frissessége tökéletes egyensúlyt teremt a rizs semleges ízével. Ez az étel nemcsak finom, de egészséges is, hiszen a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, a citrom pedig tele van C-vitaminnal. Ha még karakteresebb ízt szeretnél, adhatsz hozzá egy kevés pirított szezámmagot vagy koriandert is. Egy egyszerű, mégis különleges fogás, amely feldobja a hétköznapi ételeket!

Előkészület 5 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 25 perc
270 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
10 g Friss gyömbér
2 ek. Citrom leve
1 tk. Citrom héja
1 tk.
1 ek. Extraszűz olívaolaj
2 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Öblítsd át a jázmin rizst hideg vízben 2-3 alkalommal, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb lesz.

    Az alapos öblítés kulcsfontosságú a pergő rizs eléréséhez. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    2

    A friss gyömbért hámozd meg, majd reszeld le finomra.

    A gyömbért finomra reszelve jobban kihozza az ízét. Használhatsz gyömbérpasztát is, ha nincs friss gyömbéred.

    3

    Egy közepes lábosba öntsd a vizet, adj hozzá egy csipet sót, és forrald fel.

    A só segít kiemelni a rizs ízét.

    4

    Amikor a víz forr, add hozzá a leöblített rizst és a reszelt gyömbért. Keverd meg egyszer, majd csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és fedd le a lábost.

    A rizs hozzáadása után csak egyszer keverd meg, mert a túlzott keverés keményítheti a rizst.

    5

    Főzd a rizst fedő alatt 12-15 percig, amíg az összes víz felszívódik. Ne kevergesd közben!

    Fontos, hogy a rizs fedő alatt főjön, és ne kevergesd közben, hogy a gőz egyenletesen főzze meg a szemeket.

    6

    Amikor a rizs elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd állni fedő alatt még 5 percig, hogy tökéletes állagú legyen.

    A pihentetés segít, hogy a rizs teljesen felszívja a maradék vizet, és még pergősebb legyen.

    7

    Villával lazítsd fel a rizst, majd keverd hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat és az olívaolajat.

    A citromlé és a citromhéj friss, citrusos ízt ad a rizsnek. Az olívaolaj segít, hogy a szemek ne tapadjanak össze.

    8

    Szórd meg apróra vágott petrezselyemmel, és melegen tálald köretként vagy önálló fogásként.

    A petrezselyem frissességet és színt ad az ételnek. Korianderrel is helyettesítheted, ha jobban szereted.