Crespells mallorcai sütemény tálalva

Crespells

A Crespells egy hagyományos mallorcai sütemény, amelyet főként húsvéti időszakban készítenek Spanyolország Baleár-szigetein. A recept több száz éves múltra tekint vissza, és eredetileg kolostorokban sütötték, majd az évszázadok során a családok egyik kedvelt ünnepi süteményévé vált. Az édes, omlós sütemény citrommal, naranccsal és fahéjjal ízesített tésztáját gyakran különböző formákra szaggatják, majd sütés után porcukorral szórják meg. Egy tavaszi reggelen nincs is jobb, mint egy frissen sült Crespells illata, amely betölti a konyhát. A tökéletes Crespells titka a megfelelő állagú tészta és az egyenletes sütési hőmérséklet, amely biztosítja a kívül ropogós, belül omlós textúrát.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
2 db Tojás
150 g Cukor
100 ml Tej
100 ml Napraforgóolaj
1 db Citromhéj
1 db Narancshéj
1 tk. Fahéj
10 g Sütőpor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és fahéjat.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy ne legyen csomós a tészta.

    2

    Adj hozzá reszelt citrom- és narancshéjat a keverékhez, hogy ízesebb legyen.

    A citrusok héját alaposan mosd meg, és csak a külső, színes rétegét reszeld le, mert a fehér része keserű lehet.

    3

    Üsd bele a tojásokat, majd öntsd hozzá a tejet és az olajat. Kezd el összedolgozni a tésztát.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy könnyebben összeálljon a tészta.

    4

    Gyúrd addig, amíg egy rugalmas, homogén tésztát nem kapsz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    A lisztet apránként adagold, hogy ne legyen túl kemény a tészta.

    5

    Tedd a tésztát fóliába csomagolva pihenni 30 percre a hűtőbe.

    A pihentetés segít a tésztának ellazulni, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra, majd szaggass belőle különböző formákat.

    A tésztát érdemes két sütőpapír között kinyújtani, így nem ragad le és könnyebb vele dolgozni.

    7

    Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyj közöttük egy kis helyet.

    A sütőpapír használata megakadályozza, hogy a tészták leragadjanak, és könnyebbé teszi a tisztítást. A megfelelő távolság biztosítja, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd kb. 15 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjen meg a sütemény.

    9

    Hagyd kihűlni a süteményeket, majd porcukorral megszórva tálald.

    A porcukrot szitán keresztül szórd a süteményekre, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.