Crostata szilvalekvárral, egy olasz sütemény omlós tésztával és szilvalekvárral

Crostata Szilvalekvárral

A crostata egy hagyományos olasz sütemény, amelyet különféle gyümölcsökkel és lekvárokkal töltenek. A szilvalekváros változat különösen ínycsiklandó, mivel a szilva édes és savanykás íze tökéletesen illik az omlós tésztához. Ez a sütemény ideális választás, ha valami gyors, mégis elegáns desszertre vágysz, és tökéletesen illik egy kávé vagy tea mellé.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
100 g Cukor
125 g Vaj
1 db Tojás
200 g Szilvalekvár
1 csipet
1 db Citrom héja
50 g Rumos mazsola (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, majd adj hozzá egy csipet sót és a cukrot.

    A lisztet szitálás segít abban, hogy a tészta könnyedebb legyen.

    2

    Add hozzá a hideg vajat, és morzsold össze a liszttel, amíg egy homokos állagot nem kapsz.

    A vaj ne legyen túl meleg, hogy a tészta ne legyen ragacsos.

    3

    Tedd hozzá a tojást és a citrom reszelt héját, majd dolgozd össze a tésztát, amíg sima nem lesz.

    Ha túl száraznak találod, adj hozzá egy kis vizet, hogy formázható legyen.

    4

    Tedd a tésztát fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.

    A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben formázható legyen.

    5

    A pihentetés után nyújtsd ki a tésztát egy lisztezett felületen, és illeszd egy tortaformába. A tésztát az aljára és a peremére is nyújtsd ki.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, hogy ne szakadjon meg sütés közben.

    6

    A tészta közepét kend meg egy réteg szilvalekvárral. Ha szeretnéd, szórd meg rumos mazsolával.

    A mazsolát először áztathatod egy kis rumba, hogy intenzívebb íze legyen.

    7

    A tészta szélét hajtsd vissza, hogy egy kis peremet képezzen, majd tedd a crostatát előmelegített 180°C-os sütőbe.

    A perem a sült tészta egyik legfinomabb része lesz, próbáld meg egyenletesen hajtogatni.

    8

    Süsd a crostatát 30-40 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz, a lekvár pedig buborékolni kezd.

    Ha a széle túl gyorsan barnul, takard le fóliával, hogy tovább sülhessen anélkül, hogy megégne.

    9

    Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel és tálald.