Csípős sült rizs tálalva

Csípős sült rizs

A sült rizs az ázsiai konyha egyik alapétele, amely a kínai és thai konyhában egyaránt nagy népszerűségnek örvend. A csípős változat különösen kedvelt, mivel a chili és a fűszerek intenzív ízt adnak az ételnek. A sült rizs titka az, hogy előző nap főtt és hűtött rizst használjunk, így az szemcsés és tökéletes állagú marad a pirítás során. Ez az étel ideális egy gyors és ízletes vacsorára, különösen azok számára, akik szeretik a pikáns ízeket.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
15 ml Szezámolaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Piros chili paprika
1 db Sárgarépa
1 db Kaliforniai paprika
30 ml Szójaszósz
15 ml Osztrigaszósz
2 db Tojás
2 db Zöldhagyma
1 tk. Chilipehely
1 csipet Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A jázmin rizst alaposan öblítsd át hideg vízben, majd főzd meg 400 ml vízben. Miután elkészült, hagyd kihűlni, lehetőleg egy éjszakán át a hűtőben pihentesd, hogy szilárdabb állaga legyen a sütéshez.

    A rizst főzés előtt többször öblítsd át, amíg a víz tiszta nem lesz, így kevésbé lesz ragacsos. Ha nincs időd egy éjszakán át hűteni, legalább pár órára tedd be a hűtőbe.

    2

    Vágd apróra a vöröshagymát, fokhagymát és a chili paprikát. A sárgarépát és a kaliforniai paprikát vékony csíkokra szeleteld.

    A zöldségeket vágd egyforma méretűre, hogy egyenletesen süljenek meg.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevítsd fel a szezámolajat, majd add hozzá a hagymát és pirítsd üvegesre közepes lángon.

    A wok használata ideális a sült rizs készítéséhez, mivel a magas falak megakadályozzák, hogy az étel kifröccsenjen.

    4

    Add hozzá a fokhagymát és a chili paprikát, és pirítsd további 30 másodpercig, hogy az aromák felszabaduljanak.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad az ételnek. Alacsonyabb lángon pirítsd, ha szükséges.

    5

    Dobd bele a sárgarépát és a kaliforniai paprikát, majd pirítsd őket 3-4 percig, hogy kissé megpuhuljanak, de még roppanósak maradjanak.

    Ne főzd túl a zöldségeket, fontos, hogy roppanósak maradjanak.

    6

    Mozgasd a zöldségeket a serpenyő szélére, és a közepére üss két tojást. Kevergetve süsd őket, amíg rántottaszerű állagot nem kapnak.

    A tojásokat ne süsd teljesen szárazra, hagyd, hogy kicsit krémes maradjon, így finomabb lesz a rizzsel összekeverve.

    7

    Add hozzá a főtt és kihűlt rizst, és nagy lángon süsd folyamatos kevergetés mellett, hogy minden szem egyenletesen piruljon.

    A rizs sütése nagy lángon történjen, hogy ne főjön, hanem piruljon. Folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le.

    8

    Öntsd hozzá a szójaszószt és az osztrigaszószt, majd szórd meg chilipehellyel és feketeborssal. Keverd össze alaposan, és pirítsd még 2-3 percig.

    Óvatosan adagold a szójaszószt, mert sós lehet. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá többet. Ha nincs osztrigaszósz, használhatsz helyette egy kevés halszószt.

    9

    Aprítsd fel a zöldhagymát, és szórd a kész sült rizs tetejére, majd azonnal tálald.

    A zöldhagyma helyett koriandert is használhatsz, ha szereted az ízét.