Csirke burrito rizzsel, babbal és sajttal töltve

Csirke Burrito

A csirke burrito Mexikó gasztronómiájának egyik kedvelt változata, amely Kalifornia államban is népszerűvé vált az 1950-es években. Az étel hagyományosan tortilla lapokból áll, melyekbe gazdagon ízesített csirkehúst, rizst, babot és sajtot töltenek, majd feltekerve tálalják. Képzeld el, ahogy a burrito gazdag töltelékének illata átjárja a konyhát, miközben elkészíted ezt az ételt. A csirke burrito titka a jól kiegyensúlyozott ízekben rejlik: a szaftos, fűszeres csirkehús harmonikusan keveredik a rizs és bab tápláló összetevőivel, amit az olvadó cheddar sajt tesz még ínycsiklandóbbá. Ideális választás családi étkezésekhez, gyors hétköznapi vacsorákhoz, de akár partikra is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Tortilla lap
400 g Csirkemell filé
200 g Főtt rizs
150 g Konzerv vörösbab
1 db Vöröshagyma
1 db Paprika
150 g Reszelt cheddar sajt
20 ml Olaj
2 ek. Burrito fűszerkeverék
1 tk.
0.5 tk. Őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkemell filét mosd meg, majd aprítsd fel kis kockákra. A vöröshagymát és a paprikát vágd apróra.

    A csirkemell kockákat ne vágd túl nagyra, hogy könnyen átsüljenek. A paprika fajtájával is játszhatsz, használj édes vagy csípős paprikát ízlés szerint.

    2

    Serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes lángon, majd pirítsd meg benne a vöröshagymát, amíg üveges lesz.

    Ne hagyd, hogy a vöröshagyma megégjen, mert keserű ízt ad az ételnek. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy ne süljön, hanem párolódjon.

    3

    Add hozzá a csirkemell kockákat és pirítsd, amíg minden oldalán aranybarnára sül. Közben sózd, borsozd, és add hozzá a burrito fűszerkeveréket.

    A csirkét alaposan süsd át, hogy ne maradjon nyers. A burrito fűszerkeveréket ízlés szerint adagold, ha szereted a csípőset, tegyél bele többet.

    4

    Add hozzá az aprított paprikát, és pirítsd további 3-4 percig, amíg kicsit megpuhul.

    A paprika ne főjön szét, maradjon roppanós.

    5

    A konzerv babot csepegtesd le, öblítsd át hideg vízzel, majd add hozzá a húshoz, és pirítsd együtt még 2 percig.

    Az átöblítés eltávolítja a felesleges keményítőt és a konzerv ízét a babról.

    6

    Végül keverd hozzá a főtt rizst, alaposan melegítsd át, majd vedd le a tűzről.

    A rizst előre is megfőzheted, de ne legyen túl puha. Használhatsz jázmin rizst vagy basmati rizst is.

    7

    A tortilla lapokat melegítsd meg röviden serpenyőben vagy mikróban, hogy könnyen formázhatóak legyenek.

    A tortilla lapokat ne melegítsd túl, mert kiszáradnak és eltörnek.

    8

    Töltsd meg a tortilla lapokat a csirkés-rizses keverékkel, szórd meg reszelt cheddar sajttal, majd hajtsd össze burrito formában: alját behajtva, oldalsó széleit is, majd szorosan feltekerve.

    Ne töltsd túl a tortilla lapokat, mert szét fognak szakadni. A burrito szoros feltekerése segít, hogy ne essen szét.

    9

    Tálald azonnal, opcionálisan pirítsd meg röviden a kész burritókat, hogy kívül ropogós legyen. Tipp: kínálhatod tejföllel, guacamoléval vagy extra cheddar sajttal.

    A burritókat serpenyőben vagy kontaktgrillen is megpiríthatod, hogy ropogós legyen a külseje. A tejföl és a guacamole remekül kiegészítik az ízeket.