Csokis-mézes pogácsa frissen sütve

Csokis-mézes pogácsa

A csokis-mézes pogácsa egy különleges édesség, amely ötvözi a méz természetes édességét és a csokoládé gazdag ízét. Ezt a süteményt gyakran készítik ünnepi alkalmakra, de egy egyszerű délutáni kávé vagy tea mellé is tökéletes választás. A méz nemcsak ízesít, hanem segít a pogácsa puhaságának megőrzésében is, míg a csokoládédarabok kellemes textúrát és intenzív ízt adnak. Fontos, hogy a csokoládét apróra vágjuk, hogy minden harapásban érezhető legyen. Tálaláskor olvasztott csokoládéval vagy porcukorral díszíthetjük, hogy még különlegesebb legyen!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Vaj
100 g Méz
80 g Porcukor
1 db Tojás
150 g Étcsokoládé
1 cs. Sütőpor
100 g Tejföl
1 csipet
1 cs. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, majd jól elkeverjük.

    A sütőport érdemes átszitálni a liszttel együtt, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    2

    A hideg vajat kis kockákra vágjuk, majd a liszthez adjuk. Kézzel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsalékos állagú tésztát kapjunk.

    A vaj legyen nagyon hideg, akár fagyos is, hogy a tészta ne melegedjen túl gyúrás közben. Ha túlmelegszik, a pogácsa nem lesz omlós.

    3

    A mézet kissé felmelegítjük, hogy folyékonyabb legyen, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojást. Alaposan összekeverjük.

    A mézet ne melegítsük túl, csak annyira, hogy folyékonyabb legyen. A mikróban pár másodperc elég lehet.

    4

    Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk, és elkeverjük, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    Használhatsz csokoládé cseppeket is, ha van otthon. A lényeg, hogy a csokoládé egyenletesen legyen eloszlatva.

    5

    A mézes-tojásos keveréket és a tejfölt a lisztes-csokoládés keverékhez adjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrástól a pogácsa kemény lehet.

    6

    A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

    A hűtés segít a tésztának összeállni és könnyebben kezelhetővé válni. Ha van időd, akár egy órára is beteheted a hűtőbe.

    7

    A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a pogácsa kiszáradhat sütés közben.

    8

    A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített 180°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő. A pogácsák akkor jók, ha aranybarnák és a belsejük is megsült.

    9

    Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva vagy olvasztott csokoládéval díszítve tálaljuk. Frissen és langyosan is kiváló!

    A kihűlt pogácsákat légmentesen záródó dobozban tárolhatod, így tovább frissek maradnak.