A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, majd jól elkeverjük.
A sütőport érdemes átszitálni a liszttel együtt, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
A hideg vajat kis kockákra vágjuk, majd a liszthez adjuk. Kézzel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, hogy morzsalékos állagú tésztát kapjunk.
A vaj legyen nagyon hideg, akár fagyos is, hogy a tészta ne melegedjen túl gyúrás közben. Ha túlmelegszik, a pogácsa nem lesz omlós.
A mézet kissé felmelegítjük, hogy folyékonyabb legyen, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojást. Alaposan összekeverjük.
A mézet ne melegítsük túl, csak annyira, hogy folyékonyabb legyen. A mikróban pár másodperc elég lehet.
Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk, és elkeverjük, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
Használhatsz csokoládé cseppeket is, ha van otthon. A lényeg, hogy a csokoládé egyenletesen legyen eloszlatva.
A mézes-tojásos keveréket és a tejfölt a lisztes-csokoládés keverékhez adjuk, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll. A túlzott gyúrástól a pogácsa kemény lehet.
A tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percig a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
A hűtés segít a tésztának összeállni és könnyebben kezelhetővé válni. Ha van időd, akár egy órára is beteheted a hűtőbe.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a pogácsa kiszáradhat sütés közben.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd előmelegített 180°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőfüggő. A pogácsák akkor jók, ha aranybarnák és a belsejük is megsült.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva vagy olvasztott csokoládéval díszítve tálaljuk. Frissen és langyosan is kiváló!
A kihűlt pogácsákat légmentesen záródó dobozban tárolhatod, így tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.