Csokoládé-narancsos Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Csokoládé-narancsos Stollen

A stollen, Németország ikonikus ünnepi kalácsa, már a 15. században is szerepelt az adventi asztalokon. A csokoládé-narancsos változat modern csavart ad a klasszikus receptnek: az étcsokoládé gazdag karaktere tökéletesen párosul a kandírozott narancshéj citrusos frissességével. Az ízek harmóniája ünnepi hangulatot teremt, miközben a fűszerek melege mélyíti az élményt. Ez a változat kiváló választás azoknak, akik szeretik az édes és kesernyés ízek találkozását. Tipp: egy kevés narancslikőrrel is megbolondítható a tészta a még aromásabb eredményért!

Előkészület 35 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 15 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
200 ml Meleg tej
80 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
100 g Étcsokoládé darabok
80 g Kandírozott narancshéj
2 tk. Mézeskalács fűszerkeverék
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a száraz élesztőt, a cukrot és a fűszerkeveréket. Alaposan keverd össze, hogy az élesztő és a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.

    A liszt szitálása fellazítja a lisztet, így könnyebben összekeveredik a többi hozzávalóval, és a tészta is könnyebb lesz.

    2

    Öntsd hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és az egész tojást, majd gyúrd sima, kissé lágy tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá még kevés lisztet.

    A tej ne legyen forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.

    3

    Fedd le a tésztát, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán át, amíg duplájára nő. Közben aprítsd fel az étcsokoládét és a kandírozott narancshéjat.

    A kelesztéshez ideális hely a kikapcsolt sütő, enyhén meglangyosítva. A tészta akkor kelt meg jól, ha a duplájára nőtt.

    4

    Dolgozd bele a csokoládédarabokat és a kandírozott narancshéjat a megkelt tésztába. Fontos, hogy mindenhol egyenletesen eloszoljanak.

    A csokoládé és a narancshéj hozzáadásakor óvatosan dolgozz, hogy ne törj össze a tésztát.

    5

    Formázd meg klasszikus stollen alakra: oválisra nyújtod, majd hosszában hajtsd vissza az egyik oldalát, hogy kissé fedje a másikat.

    A formázásnál figyelj, hogy a stollen egyenletes vastagságú legyen, hogy egyenletesen süljön.

    6

    Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd még 30 percet pihenni. Eközben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).

    A pihentetés segít, hogy a stollen még szebben megkeljen a sütőben.

    7

    Süsd 35–40 percig, amíg szép aranybarna lesz. Ha a teteje túl gyorsan pirul, takard le sütőpapírral. Hagyd teljesen kihűlni.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, és tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta.

    8

    Szórd meg porcukorral a kihűlt kalácsot. Tipp: tárolás után 2-3 nap múlva még intenzívebb lesz az íze.

    A porcukrot csak a teljesen kihűlt kalácsra szórd, különben megolvad.