Currys fokhagymás vörösboros szósz tálalva

Currys fokhagymás vörösboros szósz

A currys fokhagymás vörösboros szósz egyedülálló módon ötvözi a klasszikus francia konyha és az egzotikus curry fűszereit. A vörösbor mélysége és a fokhagyma karakteres aromája kiválóan harmonizál a curry intenzív fűszerességével. Ezt a szószt leginkább steakhez vagy sült húsokhoz ajánlják, mivel a gazdag ízvilág tökéletesen kiemeli a hús természetes aromáit. Egy hűvös őszi estén, amikor egy ízletes, melegítő hatású ételre vágysz, ez a mártás garantáltan különleges élményt nyújt. Ha még karakteresebb ízt szeretnél, adj hozzá egy kevés dijoni mustárt vagy egy csipetnyi füstölt paprikát.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 ml Vörösbor
30 g Vaj
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 ml Marhahús alaplé
1 tk. Currypor
10 g Barnacukor
10 ml Balsamicó ecet
1 csipet Frissen őrölt fekete bors
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd finomra.

    A hagymát és fokhagymát egyenletesen aprítsd, hogy egyformán süljenek meg.

    2

    Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, de a vaj gazdagabb ízt ad a szósznak.

    3

    Add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát és pirítsd 1-2 percig.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű ízt ad a szósznak.

    4

    Szórd rá a curryt és a barnacukrot, majd pirítsd további 1 percig, hogy a fűszerek aromái felszabaduljanak.

    A fűszerek pirítása kiemeli az ízüket és aromájukat.

    5

    Öntsd hozzá a vörösbort, és főzd közepes lángon 5 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

    Használj jó minőségű vörösbort, mert ez befolyásolja a szósz ízét. A száraz vörösborok általában jobban illenek ehhez a szószhoz.

    6

    Add hozzá a marhahús alaplevet és a balzsamecetet, majd keverd el alaposan.

    A marhahús alaplé helyett használhatsz zöldség alaplevet is, de a marhahús alaplé gazdagabb ízt ad a szósznak.

    7

    Lassú tűzön főzd a mártást további 10-15 percig, amíg besűrűsödik.

    A lassú főzés segít, hogy az ízek összeérjenek és a szósz besűrűsödjön.

    8

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd ha szükséges, szűrd át egy finom szűrőn a selymesebb állagért.

    A szűrés eltávolítja a hagymadarabokat és a fűszereket, így selymesebb lesz a szósz állaga.

    9

    Tálald melegen steak, sült húsok vagy grillezett zöldségek mellé.

    A szószt tálalás előtt botmixerrel simára turmixolhatod, ha selymesebb állagot szeretnél.