Diós-mazsolás pogácsa tálalva

Diós-mazsolás pogácsa

A diós-mazsolás pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a darált dió gazdag íze és a mazsola édessége tökéletes egyensúlyt teremt. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új verzió egy izgalmas csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még különlegesebb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés fahéjjal vagy mézzel gazdagítva!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
50 g Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Darált dió
80 g Mazsola
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére darált dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert a túl magas hőmérséklet elpusztítja az élesztőt, a túl alacsony pedig nem aktiválja. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    A mazsolát áztasd be langyos vízbe vagy tejbe 10 percre, hogy puhább legyen.

    Az áztatás során a mazsola megpuhul és nem szívja el a tészta nedvességét.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj segít a tészta morzsalékos állagának kialakításában.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet.

    5

    Keverd a tésztába a darált diót és a leszűrt mazsolát, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A meleg hely segít a tésztának megkelni. A kelési idő függ a helyiség hőmérsékletétől, a tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tésztába levegő kerül, ami könnyebbé és levegősebbé teszi a pogácsákat. A hajtogatás után pihentesd a tésztát 10 percig.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatóval egyenletes méretű pogácsákat készíthetsz. A sütőpapír megakadályozza, hogy a pogácsák leragadjanak a tepsire.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg darált dióval. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés szép fényes felületet biztosít. A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a pogácsákra.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a pogácsák alja bepárásodjon.