A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen se túl meleg, se túl hideg, mert a túl magas hőmérséklet elpusztítja az élesztőt, a túl alacsony pedig nem aktiválja. A felfutott élesztő habos lesz.
A mazsolát áztasd be langyos vízbe vagy tejbe 10 percre, hogy puhább legyen.
Az áztatás során a mazsola megpuhul és nem szívja el a tészta nedvességét.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát. A hideg vaj segít a tészta morzsalékos állagának kialakításában.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés tejfölt, ha túl ragacsos, egy kevés lisztet.
Keverd a tésztába a darált diót és a leszűrt mazsolát, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A meleg hely segít a tésztának megkelni. A kelési idő függ a helyiség hőmérsékletétől, a tészta akkor jó, ha a duplájára nőtt.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás során a tésztába levegő kerül, ami könnyebbé és levegősebbé teszi a pogácsákat. A hajtogatás után pihentesd a tésztát 10 percig.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatóval egyenletes méretű pogácsákat készíthetsz. A sütőpapír megakadályozza, hogy a pogácsák leragadjanak a tepsire.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg darált dióval. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való megkenés szép fényes felületet biztosít. A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a pogácsákra.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a pogácsák alja bepárásodjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.